Spring naar de content

Cyprus is nog geen gelopen race: parlement alsnog in opstand

De ontwikkeling is vers van de pers en nog nauwelijks breed bekend. Er gaat in het Cypriotische parlement alsnog over het totaalpakket gestemd worden dat het volk door de Eurogroep en de Trojka door de strot is geduwd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De eerste indicaties wijzen niet op een meerderheid voor het monstrueuze saneringspakket dat heel veel Cyprioten hun spaarcenten kost.

Wat ook niet helpt is dat het na het door de regeringsleiders gesloten akkoord kwam vast te staan dat er nog veel meer geld nodig is. En dat Europa dit weekend liet weten dat het blijft bij de 10 miljard die is toegezegd, dat andere geld – inmiddels 13 miljard en daarmee een verdubbeling van het eerder geraamde – moet Cyprus zelf ophikken.

Van mij mag Cyprus tegenstemmen, de gevolgen zullen voor Europa en de rest van de wereld groter zijn dan voor het land zelf. Geen eer en geen geld is een beroerde combinatie die nergens zal werken, er komt sociale onrust en later opstand van. Wel eer en geen geld is altijd nog beter.

De communistische en socialistische partij zijn – met 24 zetels – tegen in het 56 zetels tellende parlement. De lokale groene partij, met één zetel, is ook tegen. Dat maakt dat er nog maar drie stemmen nodig zijn om het hele pakket te blokkeren terwijl de twee grote regeringspartijen geen meerderheid hebben.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen