Spring naar de content

Mark Rutte weigert ‘uitgestoken hand’ van oppositiepartijen

Niet voor het eerst toont de coalitie van Partij van de Arbeid en VVD zich weinig toeschietelijk naar de oppositie. Ditmaal werd een motie weggestemd om te kijken waar eventuele bezuinigingen in augustus gerealiseerd kunnen worden. Premier Mark Rutte ontraadde de motie zelfs, volgens hem is de tekst in strijd met de afspraken met de vakbonden en werkgevers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Het kabinet wil pas in het najaar kijken of de bezuinigingen, die bij het sociaal akkoord van tafel zijn gehaald, alsnog doorgang moeten vinden. Een motie van een aanzienlijk deel van de oppositie (CDA, D66, ChristenUnie en SGP) om niet tot die tijd af te wachten maar al eerder aan de in hun ogen zeer waarschijnlijke onderhandelingen te beginnen haalde het dus niet.

“Mark Rutte weigert een uitgestoken hand“, stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob tegen de Volkskrant. Niet voor het eerst toont Rutte zich niet zo’n groot fan van de uitgestoken hand als hij eerder zelf beweerde. Hij wil eventueel wel wat verkennende gesprekken voeren. Echt onderhandelen zit er vooralsnog niet in. Hoog spel van de premier. Zijn eigen fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra sprak de verwachting al uit dat de bezuinigingsronde alsnog plaatsvindt. En dan is oppositiesteun hard nodig om voorstellen in die korte resterende periode door de Eerste Kamer te krijgen.

Niet (meer) strijden tegen de vakbonden, niet (meer) samenwerken met de oppositie, het welles-nietes binnen zijn partij over het voldoen aan de drieprocentnorm van het begrotingstekort: de koers van Mark Rutte’s VVD is lastig bepalen op het moment.

Premier Rutte is voor het welslagen van zijn minister-presidentschap bijna afhankelijk geworden van uw en mijn uitgavenpatroon in de komende maanden. Geven we samen voldoende uit dan bestaat de kans dat de nu uitgestelde bezuinigingen ook écht niet doorgaan. Vast geen geruststellende gedachte voor de eens zo goedlachse liberaal.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook