Spring naar de content

Secretaressedag: een ode aan de onbaatzuchtigheid

Elke dag wanneer ik het kantoor verlaat scheidt een glazen deur mij van het nepmarmeren trappenhuis. Zoals gebruikelijk in moderne op Fort Knox gelijkende kantoorpanden gaat deze deur niet open met een klink. Naast de deur bevindt zich een metalen plaatje met daarin een klein rond knopje. Druk je daarop, dan wordt de deur ontgrendeld en kun je deze openduwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Een verwaarloosbare handeling die ik sinds een kleine anderhalf jaar nog nauwelijks uitvoer. Sindsdien werkt er bij ons een vrolijke blonde receptioniste die de deur ontgrendelt vanachter haar bureau, juist voor het moment dat ik bij de deur arriveer. Een kleine geste die het vak van receptioniste perfect symboliseert. Een geste die aanvankelijk wat ongemakkelijk voelde – je wilt je immers niet beter voelen –, maar die toch vooral bewondering opriep. Gelukkig is er tijdens Secretaressedag een vast moment om wat terug te doen voor alle secretaresses en receptionistes.

Officieel mag het dan Secretaressedag zijn, maar goede receptionistes hebben onmiskenbaar dezelfde eigenschappen als goede secretaresses. Hun handelen is er volledig op gericht om het leven van collega’s te vergemakkelijken.  Zij denken aan de verjaardagen, weten welke partijen in panieksituaties problemen kunnen oplossen, organiseren evenementen en geven collega’s met een glimlach opvoedkundige lessen.  Ze zijn het cement van collegialiteit, het collectieve geheugen en de kruipolie van een goed functionerende organisatie.

Achter elke succesvolle man staat minstens één sterke vrouw, zijn secretaresse.  Want ja, het zijn altijd vrouwen die zich durven weg te cijferen. Mannelijke secretaresses en receptionisten zijn bijna non-existent. Het is ook ongetwijfeld een man die de functieterm Office Manager heeft gemunt. Wij willen leiding geven, of in ieder geval in de waan leven dat we dat doen. Mannen meten hun status af aan een chique functietitel. Onzichtbaar onmisbaar zijn kunnen we niet.  Desnoods lijden we om te leiden. Onbaatzuchtigheid zit niet onze genen. Wij houden alleen deuren open als we daarna seks verwachten.

Vandaag mannen, is de dag, dat jullie van die apenrots af komen. Jullie houden deuren open, halen koffie en zetten jullie vriendelijkste glimlach op. Succes!

Onderwerpen