Spring naar de content

De bizarre primeur van Marianne Thieme

Aan het einde van het debat over de zaak-Dolmatov haalde Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zich de woede van haar collega-parlementariërs op de hals. Ze diende voor het eerst in de historie van de Tweede Kamer een motie van vertrouwen in, die ze zelf níet steunde (evenmin als de rest van de Kamer).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Dolmatov
De bizarre plot speelt zich af aan het einde van het debat met staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie over de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Die maakte in januari een einde aan zijn leven in een Rotterdamse cel. Ten onrechte zat hij daar vast, omdat in een computersysteem een vinkje verkeerd stond. Hij werd ‘verwijderbaar’ geacht. Na een eerdere zelfmoordpoging van de Rus zijn geen maatregelen genomen, totdat hij zich op 17 januari ophing in zijn cel.

Tijdens het debat zou het erom spannen of Fred Teeven voldoende vertrouwen van de Kamer zou krijgen om zijn werk als ‘crimefighter’ voort te zetten. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme was eerst samen met collega’s op links SP en GroenLinks indiener van een motie van wantrouwen. Deze haalde het niet, ondanks de steun van D66, CDA en ChristenUnie. Bij elkaar waren er 48 stemmen voor de motie; de overige twee derde van de Kamer steunde Teeven.

Karikatuur
Om de Partij van de Arbeid te dwingen expliciet steun uit te spreken voor de onder vuur liggende staatssecretaris verzon Thieme een list. Haar motie van vertrouwen kwam haar op het hoongelach van de rest van de Kamer te staan. ‘Een staatsrechtelijke ezel‘ noemde SGP-voorlichter en wandelend Tweede Kamergeheugen Menno de Bruyne haar op Twitter. Hij kreeg gelijk, de voltallige Kamer stemde de motie weg. De karikatuur die Thieme van zichzelf maakte kon derhalve op weinig sympathie van haar collega’s rekenen.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook