Spring naar de content

John Ewbank doodt eigenhandig zíjn Koningslied. De reconstructie

Het Koningslied is officieel dood. Componist John Ewbank plaatste zaterdagavond een bericht op Facebook waarin hij meldt dat hij niets meer met het project te maken wil hebben. Hij schrijft: “Ik trek hierbij officieel het Koningslied terug.”Hoe een land in de ban is van een lied en hoe de wanhopige vader uiteindelijk eigenhandig de nek van zijn kreupele, steeds meer verzwakkende kindje omdraait. Een reconstructie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Vrijdag 19 april, 08:30: In het Oranjejournaal van Radio 2 is het Koningslied voor het eerst te horen. Het lied, gecomponeerd door John Ewbank en geschreven door ‘ons’, moet hét symbool van saamhorigheid worden tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april.

Vrijdag 19 april, 08:30: Twitter is te klein. #koningslied wordt binnen enkele minuten Trending Topic en niét omdat we het allemaal zo mooi vinden. “Begrafenismuziek” is een van de eerst gehoorde reacties, “een onmogelijke tekst” en “jankmuziek.”

Vrijdag 19 april, 08:40: Volkskrant-columnist Sylvia Witteman roept op Twitter op om als onderdaan af te treden. Ze start een petitie: Nee tegen het koningslied.

Vrijdag 19 april, 08:40: Ook dichter en schrijver Nico Dijkshoorn heeft naar het lied geluisterd:

Vrijdag 19 april, 08:44: Wim de Bie twittert: ‘De tekst van het Koningslied is schokkend. We leven in een open inrichting.’

Vrijdag 19 april, 08:45: Giel Beelen noemt het lied in zijn radioprogramma ‘een draak.’

Vrijdag 19 april, 09:15: De petitie van Sylvia Witteman heeft inmiddels 500 handtekeningen. Ook de eerste donaties stromen volgens Witteman al binnen.

Vrijdag 19 april, 09:19: Het Koningslied is door een actie van GeenStijl van Youtube verwijderd.

Vrijdag 19 april, 11:00: Het Koningslied komt binnen op 1 in de iTunes-hitlijst.

Vrijdag 19 april, 12:03: Marc de Vreede schaamt zich diep voor het Koningslied. Hij richt een communitypagina op: Sorry voor het Koningslied. Hij schrijft: “Ik wil me bij deze dan ook distantiëren van dit wangedrocht. En met mij velen. Vanuit de bodem van mijn hart mijn excuses voor de smaak van John Ewbank en zijn kornuiten.
Ik hoop dat je het ons kunt vergeven.”

Vrijdag 19 april, 13:00: Het Koningslied is weer op Youtube te bekijken. Al direct regent het negatieve reacties.

Vrijdag 19 april, 13:16: Ook de satirische nieuwssite De Speld laat van zich horen. ‘Nederland getroffen door muzikale aanslag’, schrijven ze. Als dader wordt ene John E. aangewezen: “John E. werd in eerste instantie omschreven als ‘een lichtgetinte man’. Later bleek het tintje het resultaat van een intensieve zonnebankkuur.”

Vrijdag 19 april, 13:47: John Ewbank reageert op de site van De Volkskrant op de kritiek: “Ik was er al op voorbereid: een deel van de mensen vindt het oké, een ander deel denkt: gadverdamme.” Of, wat hij beter had kunnen zeggen volgens de twitteraars: “Een deel van de mensen vindt het abominabel slecht en het andere deel geneert er zich voor.”

Vrijdag 19 april, 16:00: Uit alle hoeken en gaten van het internet duiken er alternatieve koningsliederen op. Het lied Je bent een Koning van twee Utrechtse studenten gaat viraal:

Vrijdag 19 april, 16:30: 10.000 mensen hebben de Facebookpagina Sorry voor het Koningslied al geliked.

Vrijdag 19 april, 18:19: In EditieNL spuwt cultuurhistoricus Thomas von der Dunk zijn gal over K-lied.

Vrijdag 19 april, 18:43: Ook onze lievelingsnichten van RTL Boulevard zijn geschrokken van het resultaat. Winston en vriendje Albert vinden het lied dat Boulevard heeft gemaakt stúkken beter. Quelle surprise.

Vrijdag 18 april, 18:53. Nico Dijkshoorn denkt ondertussen na over een nieuwe tekst voor het koningslied:

Vrijdag 19 april, 19:44: John Ewbank en Marco Borsato zijn te gast in De Wereld Draait Door. De negatieve reacties op de social media worden door het programma gebagatelliseerd. “Het zijn de mensen die het lied van tevoren al niets vonden die negatief reageren”, verzacht tafelheer Ali B. Het publiek begint te klappen als er tweets van Nico Dijkshoorn op de beeldschermen verschijnen. John Ewbank is geïrriteerd en sneert naar de zangkunsten van de eerdergenoemde huisdichter.

Vrijdag 19 april: 20:19: LuckyTV is minder voorzichtig dan Matthijs en haalt het lied finaal onderuit.

Vrijdag 19 april, 23:00: Neerlandicus Wim Daniëls analyseert in het televisieprogramma Pauw en Witteman de tekst van het koningslied. Hij zegt onder andere: “Onvoorstelbaar. Zo’n lied kunnen we toch niet aanbieden aan onze koning?”

Zaterdag 20 april, 11:21: Een klap in het gezicht van John Ewbank en consorten: Johan Vlemmix ‘weigert het koningslied mee te zingen’, zegt hij tegen (hoe kan het ook anders) De Telegraaf.

Zaterdag 20 april, 17:58: Twitteraar @Einsteinbarbie heeft een ander alternatief voor het Koningslied bedacht: MaxiMemmen. “Drie vingers op je tiet” voor Máxima. Tientallen borsten stromen via Einsteinbarbie onze tijdlijn binnen: er wordt zelfs een aparte website gelanceerd om de foto’s op te publiceren.

Zaterdag 20 april, 21:35: Ruim 40.000 mensen hebben inmiddels de petitie van Sylvia Witteman getekend om het koningslied te stoppen. Ook de facebookpagina Sorry voor het Koningslied is al bijna tachtigduizend keer geliked. Positieve reacties op het lied zijn inmiddels nergens meer te horen. Men past wel op.

Zaterdagavond 20 april, 23:00. Geestelijk vader John Ewbank is het zat. Nog voor het lied écht tot leven is gekomen draait hij zijn kindje eigenhandig de nek om. Hij schrijft op zijn Facebook: “Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee.”

Hij vervolgt: “Ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard, ‘Je bent een Koning’ van twee Utrechtse studenten, ‘Jij en ik onder de zon’ in het overleden Drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de Nederlandse taal.”

Het afserveren van een liedje: waar een klein land groot in kan zijn
Toch heeft het Koningslied de afgelopen dagen in Nederland voor behoorlijk wat saamhorigheid gezorgd, zij het op een andere manier dan gedacht. Jong en oud, dik en dun, zwart en wit, arm en rijk: iedereen vindt het in meer of mindere mate een verschrikkelijk slecht lied.
En dat geklaag: ach, misschien is dát juist wel hetgeen dat ons met elkaar verbindt. Niets is immers lekkerder dan collectief klagen – het liefst over iets lulligs als een nationaal lied.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook