Spring naar de content

Vertegenwoordiger Europese Commissie legt bom onder kabinet

“Het is nog helemaal niet vastgesteld dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar boven de drie procent mag uitkomen,” zegt Andy Klom. De vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland stelt dit in een interview met de Volkskrant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

De verantwoordelijke eurocommissaris, de Fin Olli Rehn, had in februari op een persconferentie gesteld dat Nederland zich in 2013 niet per se aan de norm hoeft te houden, mits de economie op de langere termijn (lees: een jaar later) weer zou aantrekken en het tekort weer binnen de perken blijft.

“Dat was helemaal niet het beslissingsmoment,” zegt Klom nu. Met deze uitspraken komt het uitstellen van bezuinigen in een heel nieuw licht te staan. Immers: zelfs de bezuinigingen voor 2014 zijn door de vakbonden het kabinet al uitgesteld tot na de zomer. Dit gebeurde door het sluiten van het sociaal akkoord.

Wat als de Europese Commissie besluit dat ook in 2013 het tekort niet onder de drieprocentnorm mag komen? Voor de juiste maatregelen die niet louter lastenverzwarend zijn is het al veel te laat. Er zijn dan een paar opties. De eerste is een zeer impopulaire: lastenverzwaring door het verhogen van belastingen, het heffen van hogere accijnzen en btw-verhoging. Hier zal het kabinet niet zo snel aan willen, nu het in de peilingen al bijzonder slecht gaat, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. PvdA en VVD zullen hier samen niet uitkomen; dit zou het einde van het kabinet Rutte/Asscher betekenen.

De tweede optie is de boete betalen die Brussel kan opleggen indien Nederland zich niet aan de regels houdt. Dat kan gefinancierd worden met maatregelen die voor 2014 moeten worden ingesteld. Hoewel het kabinet non-confessioneel is, lijkt de derde optie de beste: bidden en hopen op een milde Begrotingscommissaris. Geen boete, geen bezuinigingen, volgend jaar beter. Het lijkt de enige kans voor deze regering. Andy Klom legt met zijn woorden dus een bom onder het kabinet.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook