Spring naar de content

Meivakantie: een hemels alternatief voor Hemelvaart

De meivakantie staat op uitbreken. Volgende week hebben de scholen al massaal vrijaf. Veel scholen sluiten zelfs twee weken, omdat het op 9 mei alweer Hemelvaart is. De raarste vrije dag van het jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Vorig jaar rond deze tijd vroeg ik me in een stukje al af, hoeveel mensen nog betekenis hechten aan Hemelvaart, of zelfs maar een notie hebben wat die kerkelijke feestdag eigenlijk behelst. Onze christelijke traditie is wel genoegzaam bediend met vrije dagen rond Kerstmis en Pasen, betoogde ik; die vage Hemelvaartdag zou een alternatieve invulling mogen krijgen. Waarom maken we geen Dag Zonder Vaart van? Met tal van festiviteiten die eer betonen aan de traagheid en de rust.

A2 autovrij
Dat voorstel is niet overgenomen. Onverstandig, maar goed, je kunt niet altijd je zin krijgen, ook heb je nóg zulke schitterende invallen. (Bijvoorbeeld de A2 een etmaal lang autovrij maken en aan het langzame verkeer gunnen. Met een ellenlange stoet fietsen, driewielers, scootmobielen en stepjes hadden we ons gegarandeerd internationaal in de kijker gespeeld als ludiek land. Gouden idee, toch?)

Maar goed, zand erover (al vond ik het persoonlijk ook wel een vondst om op Dag Zonder Vaart bekende pleinen uit te rusten met psychiaters om mensen desgewenst te kalmeren; en om Matthijs van Nieuwkerk uit te dagen DWDD één keer in heel rustig spreektempo te presenteren.)

Kunst in de Koepel
Geen punt allemaal, verzinnen we wat anders. Nieuw voorstel: van voorheen Hemelvaartsdag maken we een Dag van de Hemel. De Flevopolder ruimen we uit voor het grootste trancefestival ooit. De koepels van de gelijknamige gevangenissen in Breda en Haarlem worden door studenten van kunstacademies beschilderd als firmamenten. Topkoks bereiden een massale openluchtmaaltijd met hemelse gerechten.

Elysese Velden
In De Rode Hoed doen schrijvers van naam en faam hun ontdekking van de hemel uit de doeken. Paradiso wemelt die dag van de engelen en demonen. Op het Floriadeterrein bij Venlo tonen tuinarchitecten hun interpretatie van de Elysese Velden, inclusief een Stairway to Heaven. In een speciale show van RTL proberen BN’ers elkaar de hemel in te prijzen. Op de Publieke Omroep discussiëren premier Rutte en vicepremier Asscher over ‘de hemel op aarde’. En alle bloemisten delen gratis hemelroosjes uit.

Dat wordt een goddelijk dagje.

Onderwerpen