Spring naar de content

De hypocrisie van 'Rekordmeister' Bayern München

Op de dag dat Borussia Dortmund andermaal bewees dat de verhoudingen in het voetbal de komende jaren een grote Europese verschuiving zullen kennen, voegde concurrent Bayern München ook naast het veld de daad bij het woord. Mario Götze vertrekt voor bijna €40 miljoen naar de Duitse kampioen en het lijkt er sterk op dat ook de Dortmundse spits Lewandowski dezelfde weg gaat bewandelen. En dat is jammer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

De afgelopen jaar klopte Bayern München al nadrukkelijk aan de poort van de top van het miljoenenbal. Na de heenronde in de halve finales lijkt de Duitse suprematie in het voetbal definitief gestalte te krijgen, en als de voortekenen niet bedriegen zal daar de komende jaren geen verandering in komen.

Financial Fair Play
Reden daarvoor is de Financial Fair Play waar de UEFA zich de komende jaren nadrukkelijk op wil gaan richten. Dat betekent dat clubs zich niet onbehoorlijk in de schulden mogen gaan steken om exorbitante salarissen en transferprijzen neer te tellen voor spelers. Vooralsnog wil het de UEFA nog niet echt lukken de ambities waar te maken, maar als dat wel gaat gebeuren heeft dat verstrekkende gevolgen voor onder meer Manchester City, Real Madrid en Barcelona.

Voor Bayern München is er geen vuiltje aan de lucht. Daar werd deze week zelfs duidelijk dat de begroting de komende jaren zal gaan groeien tot een slordige half miljard. En dat alles zonder een cent te hoeven lenen. In Zuid-Duitsland schijnt voorlopig de zon.

Bayern heeft te weinig concurrentie
Toch dreigt er één probleem. Eén van de grote verdiensten van het Duitse voetbal is de aantrekkelijkheid. Volle stadions, altijd een goede sfeer op de tribunes en een vaak spectaculair en spannend competitieverloop. Niet voor niets zag de Bundesliga de afgelopen jaren ook internationaal de opbrengsten van de televisierechten fors oplopen.

Dit jaar is er echter van spanning weinig sprake. Bayern werd in recordtempo kampioen en kon zelfs door de succesploeg van Jurgen Klopp amper worden bijgebeend. Het overweldigende succes in München lokte bij voorzitter Uli Hoeness zelfs de uitspraak uit dat de concurrentie wel erg bleekjes is. Dat kan niet kloppen liet Hoeness zich ontvallen en hij sprak de hoop uit dat hier in de toekomst weer verandering in zal komen.

Götze en Lewandowski
Dat datzelfde Bayern München er een week later in lijkt te slagen de twee sterkhouders van enige concurrent Borussia Dortmund los te weken, wekt dan ook enige bevreemding. Ook in München heeft men belang bij een zo sterk mogelijke Bundesliga en het binnenhalen van Mario Götze en mogelijk Robert Lewandowski komt die balans waarschijnlijk niet ten goede.

Als Uli Hoeness echt wil dat de Duitse competitie sterk genoeg blijft om zijn Bayern München wat tegenwicht te bieden de komende jaren, past hij beter zijn transferbeleid daar wat op aan.