Spring naar de content

Hypocriet of niet? Bush-basher Obama zet voorganger in het zonnetje

Het klinkt vreemd, ‘George W. Bush’ en ‘bibliotheek’ in een zin, maar de 250 miljoen dollar kostende George W. Bush Presidential Library op de campus van de Southern Methodist University in Dallas is een feit. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De bibliotheek is een soort cadeautje nadat je afzwaait als president van de Verenigde Staten. Er wordt archiefmateriaal in opgeslagen en er is vaak een museum met presidentiële relikwieën uit de Witte Huis-periode. De feestelijke opening wordt traditiegetrouw door de zittende president verricht, Barack Obama dus. De man ook die George W. Bush (president in de periode 2001-2009) tijdens zijn eerste campagne met de grond gelijk maakte en hem ook in de afgelopen campagne nog regelmatig opvoerde als veroorzaker van de Amerikaanse problemen.

Draaikont
Obama is overduidelijk geen fan van Bush, maar vandaag zal hij zijn voorganger toch echt in het zonnetje moeten zetten. Hoe kan Obama dat doen zonder als een draaikont over te komen? In de New York Times komen speechschrijvers aan het woord die er wel voor kunnen zorgen dat hij niet hypocriet overkomt. De formule is simpel volgens een adjudant van oud-president Ronald Reagan: “You can write a really nice speech about how Americans can fight and disagree and debate, but at the end of the day we’re all Americans and we have the same goals”.

Of dat genoeg zal zijn is de vraag, maar van de andere kant is Obama zijn voorganger ook wel wat verschuldigd: dankzij diens desastreuze beleid kon hij het tot president schoppen.

UPDATE 26 april: Obama heeft gesproken, en zijn speech gebruikt om de Republikeinen te overtuigen van zijn immigratiebeleid. Verder weinig referenties aan Bush als president, maar vooral aan zijn aimabele persoonlijkheid. Vooral het einde waarin hij wordt bedankt is pijnlijk: