Spring naar de content

Kabinet zoekt steun (seizoen 4): hoe lang is dit vol te houden?

Voor de zoveelste keer moet het kabinet Rutte/Asscher de boer op met bezuinigings- of hervormingsplannen. Ditmaal zijn de zorgplannen onderwerp van Haags getouwtrek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Het liedje is inmiddels bekend: het kabinet heeft in de Tweede Kamer weliswaar een ruime meerderheid, om wetten definitief te bekrachtigen dient ook in de Eerste Kamer een meerderheid van stemmen behaald te worden. Hiervoor heeft de regering steun nodig van oppositiepartijen als CDA of D66 en GroenLinks.

Normale, kleinere wetgeving gaat pas over een aantal jaren naar de Eerste Kamer; het is een tijdrovend proces. Bij ingrijpende pakketten als een woonakkoord of – zoals nu – een zorgakkoord gaat dit een stuk sneller.

De oppositiepartijen lijken echter steeds minder happig de coalitie aan een meerderheid te helpen. Een groot pakket als het woensdag ondertekende zorgakkoord kan niet rekenen op een bijzonder enthousiast onthaal van de oppositiebanken.

De meeste partijen waren in het debat over het akkoord zeer kritisch. Slechts de SGP toonde zich positief door het akkoord “een goede basis” te noemen. D66 maakt zich zorgen om de financiële bijsluiter, terwijl SP en PVV het akkoord ronduit slecht vinden, of in de woorden van PVV-Kamerlid Fleur Agema “een gedrocht.”

Het sprokkelkabinet van Mark Rutte en Lodewijk Asscher heeft het niet makkelijk, nu het vierde seizoen Boer zoekt Vrouw Kabinet zoekt Steun in driekwart jaar van start is gegaan. Hoe lang is dit nog vol te houden?

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook