Spring naar de content

Kunst voor de koning I: Portretten van Willem-Alexander

Een speciale editie van HP/De Tijd Expo deze week: inspiratie voor de koning, portretten van en voor onze jarige aanstaande koning. Kunstenaars uit het ganse koninkrijk hebben getracht de tronie van de troonopvolger in een kunstwerk te vatten. En dat is goed gelukt. Oordeel zelf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Bekijk ook deel II en deel III van deze Expo.

Natacha Hulsebosch uit Noordwijkerhout maakte, door Andy Warhol geinspireerd, dit tweeluik van prins Willem-Alexander en prinses Màxima.
Peter Colstee uit Arnhem maakte The New King’s Boy. “Wat als de prinses een prins zou zijn geweest?”, vraagt hij zich af.
Henriëtte Kros uit Dordrecht tekende Willem-Alexander als nieuwe ‘spelleider.’ De Koningin staat op het schaakbord achter de schouder van de aanstaande koning, “zodat ze veilig is. Het witte paard brengt hopelijk geluk.”
Een bijzondere digitale collage, gemaakt door Inez van Vuuren uit Eindhoven. We zien een jonge prins een koning tekenen. Op de achtergrond: het Wilhelmus.
Kasper de Gouw uit Weert maakte dit beeld van keramiek. Het symboliseert de Koningin die het koningschap overdraagt aan haar zoon.
“Ik hoop dat Willem-Alexander lekker hip, vrolijk en positief blijft en wens hem een kleurrijke carrière toe!” Aldus Marrinda Herms uit het Gelderse Vaassen.
Het gezin Van Oranje, geschilderd door Mieke van Zundert uit Klein-Zundert.
De 65-jarige Mies Frijling uit Arnhem koos voor een kinderlijke bandering van “De Kroning” (ook de titel van dit werk), zowel in stijl als in beeld.
De zeventienjarige Jelle van de Ridder uit Brummen schilderde dit schilderij in één middag. Het is pas zijn derde portret in kleur. Jelle vindt het jammer dat onze huidige Koningin afstand heeft gedaan van de troon, maar wenst onze nieuwe koning alle succes van de wereld toe.

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in de reguliere Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook