Spring naar de content

Frits Thors (103): “Beatrix is voor mij nog steeds Trixie”

Op de vooravond van de abdicatie van koningin Beatrix haalt journalist en oud-nieuwslezer Frits Thors, ooit kind aan huis op paleis Soestdijk, herinneringen op aan het kleine prinsesje Beatrix. “Ze is niets veranderd.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De nieuwslezer met het spierwitte haar en de zwarte hoornen bril, zo zal Frits Thors door de vijftigplussers in ons land worden herinnerd. Al in 1965, toen hij nieuwslezer werd bij het NTS-Journaal, was hij een statige oude heer met een prachtig bronzen stemgeluid. Nu, in de leeftijd van 103 jaar, is hij dat nog steeds – zij het dat het bronzen stemgeluid door de tand des tijds ietwat is afgezwakt.

Frits Thors is al heel lang heel oud. In 1928 (!) begonnen bij de radio en vele jaren op zender geweest. Als presentator, maar zeker ook als verslaggever. De rol van verslaggever ligt ook ten grondslag aan zijn vriendschap met prins Bernhard en leeftijdsgenoot prinses Juliana.

In de bibliotheek van het Rosa Spier Huis in Laren vertelt Thors over de grootouders van onze aanstaande koning. “Het waren heel gewone mensen. Ik liep ook zo naar binnen op Soestdijk, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Dan zei Juliana: “Bent u daar weer meneer Thors?”, en dan dronken we een borreltje of een kopje thee. Heel ongedwongen was het.”

Herinneringen aan Prinses Beatrix
Nu koningin Beatrix zeer binnenkort weer degradeert naar prinses Beatrix haalt Thors herinneringen op aan kleine Trixie. In zijn geheugen komen steeds meer gaten, maar als hij de zelfgemaakte filmbeelden van de prinsesjes bekijkt op de iPad komen er flarden terug.

We kijken naar de terugkomst van de prinsesjes op Nederlandse bodem op 2 augustus 1945. “Oh, kijk, dat is Bernhard, een hele aardige baas. Hij was om twaalf uur ‘s middags al op vliegveld Teuge in Apeldoorn om zijn vrouw en kinderen op te wachten – ook met videocamera. Net als ik met mijn Bell & Howell-camera. Dat was een mooi moment, het mooiste moment dat ik met hen heb meegemaakt. Beatrix beantwoordde ook keurig mijn vragen die ik haar stelde namens Radio Herrijzend Nederland. Een lief meisje was het. (In onderstaande video ziet u op 1:43 een nog jonge Frits Thors een vraag stellen aan een nog veel jongere Beatrix. NM)

Thors was vaak in en rondom Paleis Soestdijk te vinden. “Ik noemde de prinsesjes gewoon Trixie, Margriet en Pietie. Irene werd door iedereen Pietie genoemd, maar waarom dat was weet ik niet meer. En ik speelde met ze. Ik weet nog dat ze een eigen sportzaal hadden op Soestdijk. Dan moest ik Trixie bijvoorbeeld wel eens in de ringen hangen. Dan schreeuwde de hofdame: “Doen jullie wel voorzichtig, prinsesjes? Het waren hele lieve kinderen, Beatrix in het bijzonder. Nooit vervelend tegen de pers. Ze vonden die aandacht wel interessant, volgens mij.”

Het feestje
Eén voorval weet Thors zich nu niet meer voor de geest te halen maar is te mooi om niet te vertellen: het welkomstfeest voor de prinsesjes waar hij als enige beelden van heeft gemaakt. Andere Tijden schrijft daarover: “Vlak na aankomst van de prinsessen op vliegveld Teugen probeerde schrijver Piet Bakker, bekend van Ciske de Rat, de prinsessen op Soestdijk te verleiden met een welkomstwoord. Maar die hadden daar weinig trek in. Met Beatrix voorop lieten de prinsessen Bakker figuurlijk alle hoeken van de paleiskamer zien: ze zeurden om een candy, liepen weg om te gaan spelen en beantwoordden iedere vraag met een tegenvraag. Bakker moest bijna op zijn knieën gaan liggen voor een paar zinnige woorden. En toen juist ook was Thors met zijn camera in de buurt.” Ach, het zijn ook net gewone kinderen.

De man met het nog immer onberispelijke witte kapsel is moe. De iPad gaat uit, Thors wordt zo naar de eetzaal gereden om een boterham eten. Hij kijkt uit naar de inhuldiging van Willem-Alexander zegt hij, en zal morgen voor het eerst in 33 jaar weer naar prinses Beatrix kijken. Maar koningin of prinses: het maakt hem niets uit. “Voor mij blijft ze, zo lang als ik leef, gewoon Trixie.”

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook