Spring naar de content

Koninginnedag: bitterballen en oranjebitter in Buenos Aires

De kroning van onze nieuwe koning behoeft geen introductie. Mijn moeder vindt het heel erg jammer dat ik niet in Nederland ben om zoiets speciaals te vieren. Ik bevind mij namelijk in het andere land dat vanaf morgen een koningin rijker is en men scheldt als een Italiaan: Argentinië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Ik wil geen dromen om zeep helpen, maar ik heb nog geen Argentijn met een oranje t-shirt op straat gezien. De Argentijn draagt blauwwit, en geen oranje. Heel eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat de Argentijnen zo ongelooflijk wild worden van het hele Máxima-gebeuren. Natuurlijk, de kranten wijden er pagina’s aan, de roddelbladen drukken speciale edities en op de Nederlands journalen zullen natuurlijk enthousiaste Argentijnen verschijnen die ‘trots trots trots’ zijn. Maar in de lokale buurtsuper, koffiebar of overvolle stadsbus heb ik werkelijk nog geen enkele conversatie met het kroningsthema opgevangen. Nul.

Bitterballen
Nu kan dat heel goed aan mij liggen: Buenos Aires is een gigantische stad, geografisch gezien een soort octopus, met miljoenen mensen. Er zijn vast koningshuisgezinde Argentijnen die oranjebitter en oranjetompoezen verkopen, Máxima-cupcakes bakken, rood-wit-blauwe mutsen verkopen en een guerrilla-store met bitterballen en stroopwafels hebben. Ik zie of hoor het alleen niet.

Klagen als een Argentijn
Wie het land van koeien en tango verlaat om in een ander land te gaan wonen, succes of niet, wordt hier toch minder gerespecteerd. Eigenlijk mag je alleen wat zeggen over Argentinië als je een Argentijn bent én, heel belangrijk, in Argentinië woont. Belangrijke les in de Argentijnse denkwijze: ieder uur van de dag klaagt men hier over hoe kut, klote, je hoeren-moeder, het hele Argentijnse systeem is. Maar o wee als jij als buitenlander bevestigend meeknikt en beaamt dat het inderdaad een bananenrepubliek is. Dan is Argentinië opeens het beste land van de wereld en moet je je grote buitenlandse scheur houden. En de vraag is natuurlijk: is Máxima nu Hollandse of Argentijnse, allebei of geen van beide?

Oranje-ontbijt
Goed, wat te doen morgen in Buenos Aires, dinsdag 30 april? Er is een oranjeontbijt georganiseerd door de Nederlandse ambassade (Hipódromo de Palermo – alleen genodigden) en in disco Boutique (Perú 535, San Telmo) is er vanaf negen uur ’s avonds een Hollands feestje. Daarnaast is er altijd nog het enige Hollandse café van de stad, Van Koning (Baez 325, Las Cañitas), waar het hele jaar door bitterballen geserveerd worden. Op de gevel: ‘Welkom in de bruine kroeg van de familie Koning. Anno 1645. Amsterdam – Holland.’

Argentijnse billen kijken
Ik ga geen enkele Nederlandse activiteit ondernemen op de kroningsdag. Ik moet er niet aan denken. Ik ben dol op onze monarchie, maar om met allemaal Nederlanders aan de andere kant van de wereld een Holland-feestje te vieren? Nee, dat niet, zelfs niet op de kroningsdag. Er is een reden dat ik reisjournalist ben geworden en maar heel zelden voet op Nederlandse grond zet. Maar ik zal verklappen wat ik wél ga doen: mij verschansen in club New York City (La City) in Alvarez Thomas 1391. Hier kwam Máxima als tiener graag sigaretten roken, drankjes drinken en naar de billen van mooie Argentijnse mannen staren. En dát is nu precies wat ik ook ga doen op 30 april. Driewerf hoezee!

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.