Spring naar de content

‘Vrouwen ongewenst’. De afwijzingsbrief van een Disney-sollicitant

Mary Ford is een jonge, ambiteuze tekenaar en ziet de vacature van haar dromen voorbijkomen: cartoons maken voor Walt Disney. Ze schrijft een brief, maar helaas: de animatieproducent heeft geen plek voor haar. Niet omdat ze niet kan tekenen, maar omdat ze een vrouw is. Dat lezen we in de afwijzigingsbrief die ze ontvangt en die een nabestaande van Mary Ford op internet heeft gezet. In de brief uit 1938 staat:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Women do not do any of the creative work in connection with preparing the cartoons for the screen, as that work is performed entirely by young men. For this reason girls are not considered for the training school.”

Het inkleuren van de plaatjes is wel vrouwenwerk, maar ook daar moet Ford niet te hard op rekenen:

“It would not be advisable to come to Hollywood with the above specifically in view, as there are really very few openings in comparison with the number of girls who apply.”

In nog geen zeventig jaar is The Walt Disney Company uitgegroeid tot meer dan volwassen, beursgenoteerd mediaconcern (omzet: meer dan 37 miljard dollar) en is er gelukkig ook plaats voor vrouwen. Hoewel, vrouwen hebben tot op heden nog nooit invloedrijke posities vervult. Maar daar zullen vrouwelijke sollicitanten vast niet op onderstaande manier voor zijn afgewezen.

Disney Rejection Letter, 1938