Spring naar de content

Kunst voor de koning III: Portretten van Willem-Alexander

Een speciale editie van HP/De Tijd Expo deze week: inspiratie voor de koning, portretten van en voor onze aanstaande koning. Kunstenaars uit het ganse koninkrijk hebben getracht de tronie van de troonopvolger in een kunstwerk te vatten. En dat is goed gelukt, vinden wij. Oordeel zelf!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Een deel van de kunstwerken is vanaf 5 mei te bekijken in het Augustinusklooster in Nijmegen. Bekijk hier deel I en deel II van onze Expo.

Emelie Jegerings uit Deurne maakte dit prachtige portret van Willem-Alexander…
… en dit welhaast nog mooiere portret van Màxima.
Gustave Nouel woont dan wel in Deventer, maar zijn hart ligt in zijn geboorteland Aruba. Ook in de overzeese rijksdelen leeft de troonswisseling, weet hij. Hij maakte dit ‘cliché-portret’ zoals hij het zelf noemt van een ontspannen koningspaar.
“De focus in dit schilderij dit op Willem-Alexander. Màxima en Beatrix staan aan zijn zijde om hem te steunen”, zegt Patries Landwehr uit Vught.
Lidy de Haas uit Ede noemt dit portret De Dromer.
Fred van de Bor uit Bad Nieuweschans: “Ik wil het koningskoppel op een luchtige en spontane manier weergeven.”
José Elfers uit Enschede maakte dit statige portret van Willem-Alexander.
Wederom een kleurrijk portret van Martin Copier uit Werkendam.
“Willem-Alexander verbreekt het protocol en draagt de kroon samen met Màxima. Dat heb ik in dit kunstwerk naar voren willen brengen: de verbondenheid tussen het paar.” Dick Meulenbelt uit Drachten is de maker.

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in de reguliere Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook