Spring naar de content

Waarom het internet over 10 jaar niet meer bestaat

Terwijl de wereld een feestje viert omdat het internet gisteren precies 20 jaar oud is (het lijkt langer), is de werkelijkheid grimmiger: over 10 jaar is het internet, dat wij ook wel kennen als het wereldwijde web, net zo gefragmenteerd en verdeeld als de wereld zelf. Het zal bestaan uit vijandige blokken van landen die elkaars inhoud en ideeën niet meer toelaten. Over 10 jaar bestaat het internet in feite niet meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Het ideaal van de uitvinders van het internet -iedere wereldburger verbinden met alle andere- heeft in feite nooit bestaan, maar de droom was er wel, zeker in de tijd dat een internetverbinding iets was voor rijke, westerse burgers. Toen andere landen zich ook voegden in die technologische ontwikkelingen was het met die dromen snel gedaan. China is daarvan het beste voorbeeld: het heeft meer dan een half miljard internetgebruikers maar die mogen uitsluitend communiceren met Chinese apps en zaken doen met Chinese internetbedrijven.

Balkanisering
Over de ‘balkanisering’ van het internet is deze week een interessant boek verschenen van voormalig Google-baas Eric Schmidt, ‘The new digital Age’, waarin hij zijn visie voor de komende tien jaar neerlegt. Hij denkt dat de virtuele wereld er over een jaar of wat net zo uit zal zien als de echte wereld, met politiestaten en religieus geregeerde landen als Iran. Dat land is overigens dichtbij de realisering van een islamitische droom: een eigen ‘halal’-internet waarop het verderfelijke westen niet alleen geen invloed heeft maar waarmee ook de verbinding is verbroken.

Schmidt, die onlangs in Noord-Korea was om daar (vergeefs) te pleiten voor een opener opstelling van dat land, gaat zelfs nog een stapje verder: waar in echte wereld alleen nog wordt gedreigd met oorlog en raketaanvallen, is de cyberoorlog volgens hem allang in volle gang. Veel van de cyberaanvallen die de laatste tijd worden gedaan op vooral westerse instituties zijn volgens de voormalige Google-baas afkomstig van landen die het juist met de internetvrijheid niet zo nauw nemen.

Nationalistische ideologieën
Nu dienen we de meningen van Schmidt meteen ook te relativeren, per slot van rekening is het vooral in zijn belang om in zoveel mogelijk landen ter wereld zaken te doen namens zijn werkgever Google. Het kan volgens ons helemaal geen kwaad als bijvoorbeeld China, die slapende reus, zich zakelijk wat meer laat gelden op het internet. En een internetregering hoeft wat ons betreft zeker niet gevestigd te zijn in de Verenigde Staten. Maar jammer zou het wel zijn als dat mooie ideaal van een wereldwijd web verstrikt raakt in oude nationalistische ideologieën.