Spring naar de content

Kwestie rondom strafbaarstelling van illegaliteit verscheurt PvdA

Schreven we slechts enkele weken geleden nog op deze plek dat het voor de VVD tijd was om de rijen te sluiten, inmiddels zijn de liberalen niet meer de partij met de grootste problemen uit de regeringscoalitie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

De Partij van de Arbeid ging erop en erover. Al dan niet boren naar schaliegas is één ding, de kwestie rondom de strafbaarstelling van illegaliteit lijkt de partij totaal te verscheuren.

Woensdagavond werd het weer erger. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma gooide een knuppel in het hoenderhok. Ze riep haar partij en coalitiepartner VVD op opnieuw te spreken over de kwestie. “Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen.” Ook had ze kritiek op partijleider Samsom. “Diederik ging er te stevig in. Het is niet verkeerd om iets meer lucht te houden zodat we met zijn allen kunnen verzinnen hoe het wel kan.” Ze deed de uitspraken tijdens een 1-meiviering in het Groningse Aduard, meldt RTV Noord.

Afgelopen zaterdag nam het partijcongres van de socialisten tamelijk eensgezind een motie van de vroegere Iraanse vluchteling Sander Terphuis aan. In de motie werd de partijleiding opgeroepen de afspraak uit het regeerakkoord te herzien en illegaliteit dus niet strafbaar te stellen. Zoals inmiddels genoegzaam bekend legde partijleider Diederik Samsom de aangenomen motie naast zich neer. Over twee weken is er een extra ingelaste ledenraad over het onderwerp.

De storm is niet gaan liggen. Zo is voorzitter van de Jonge Socialisten Toon Geenen fel tegenstander van de voorgenomen wet. Woensdag schaarde ook PvdA-senator Ruud Koole zich nog bij hem.

Hommeles dus voor Diederik Samsom. Zijn Partij van de Arbeid is verscheurd door de zaak. En de VVD kan ondertussen in feite rustig afwachten wat het woord en de handtekening van Samsom waard zijn. Dat de fractievoorzitter zich gisteravond bij Pauw&Witteman bereid verklaarde zijn standpunt bij de afdelingen te verdedigen is dan ook niet overbodig. Vraag is of het nog wel zin heeft.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook