Spring naar de content

Chinese talentenjacht van Ajax draait om geld, niet om talent

Hoe grijp je de kans op een droombaan in een land met meer dan een miljard inwoners en dus miljoenen al even ambitieuze leeftijdsgenoten? In Nederland is de talentenjacht tegenwoordig vooral het voorportaal voor een leven als semi-BN’er, in China hebben ze hun hoop er nog altijd op gevestigd. De inzet: een plek in de selectie bij Ajax óf een rolletje in Transformers 4.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Ajax heeft zich verbonden aan het Chinese televisieformat Football Dream. Een grootschalige talentenjacht die komend jaar op dertien (!) zenders iedere zaterdagavond zal worden uitgezonden. In het programma strijden zestig geselecteerde spelers tussen de veertien en zeventien jaar voor een stageplek in de jeugdopleiding van Ajax of Everton, de club uit Liverpool die zich ook aan het format heeft verbonden.

De levensader van Ajax
Edwin van der Sar die momenteel in China is om de deal te bezegelen, vindt het format uitstekend bij de filosofie van Ajax passen omdat de jeugdopleiding de ‘levensader’ van Ajax is. “Daarnaast is China een van de grootste en meest belangrijke landen ter wereld.” Grote kans dat er dus wel wat talent is te vinden. Vraag is wel of dat talent in de gemaakte voorselectie van zestig jongens is gesignaleerd.

Voor de jonge Chinees die niet met een bal overweg kan maar toch de kortste weg naar wereldfaam zoekt, is er – toeval? – nog een programma talentenshow. Acteurs in de dop kunnen namelijk via een Idols-achtig traject vier rollen verdienen in de nieuwe Transformers-film die in 2014 in première gaat.

De makers van de Transformers-film zien de plannen voor een Chinese Idols vooral als middel om nog meer populariteit te verkrijgen voor de sciencefiction blockbuster, de Chinezen hopen er waarschijnlijk een filmcarrière van het kaliber Jet Li aan over te houden. En dat is nu precies het probleem.

‘Weer die Kut-Hai!’ 
Want hoeveel échte sterren heeft de ongelooflijke hausse aan talentenjachten de afgelopen jaren nu opgeleverd? Hoeveel voormalig Idols-winnaars uit Nederland of de Verenigde Staten kunt u noemen? Als de makers van de Transformers al aangeven vooral uit commerciële overwegingen naar China te gaan, en ook Van der Sar gaf aan niet mee te doen in de hoop een supertalent te scouten, dat de talenten op een apart veldje op De Toekomst zullen trainen en dat het Ajax vooral gaat om ‘exposure’ in China. Hoeveel hoop moeten al die Chinese talenten dus koesteren?

De meest in het oog springende Chinese voetballer die recent op de Nederlandse velden te bewonderen was is Yu Hai. Hij speelde in totaal tien wedstrijden voor Vitesse en is vooral bekend geworden omdat toenmalig trainer Aad de Mos zich, na weer een gemiste kans, iets te hard liet ontvallen: ‘Verdomme man, weer die kut-Hai!’ De weg naar de top is hard en loopt over het algemeen niet via een talentenjacht.