Spring naar de content

Trend: lachen om de Facebook-domheid van anderen

Hoe krijg je binnen no-time duizenden volgers op sociale media? Door vooral veel bikinifoto’s te plaatsen. Door rake dingen over racisme te roepen. Door te suggereren dat je een beroemdheid bent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Of… door Facebookers te wijzen op domme fouten van ándere Facebookers. Koud zes weken in de lucht heeft De domste statussen van Nederland al 53.000 likes. Met de nodige fanmail en bedreigingen tot gevolg.

De makers van de pagina willen liever anoniem blijven (‘omdat we anders door white trash op de brandstapel worden gezet’). Ze begonnen de ‘kruistocht tegen de slechte smaak’ voor de lol, maar groeiden als kool. “We begonnen met statussen uit de omgeving,” zegt N.G., een van de beheerders die graag anoniem willen blijven. “Maar met het aantal likes, steeg ook het aantal inzendingen exponentieel. Momenteel draaien we volledig op ingezonden materiaal. Per dag ontvangen we gemiddeld zo’n twintig tips. Bij twijfel plaatsen we niet. En we twijfelen vaak.”

Hebben ze weleens ruzie gekregen? “Zeker. Ik ben zelf al eens twee weken van Facebook gebanned vanwege klachten en reaguursels. Gelukkig zijn er meerdere beheerders.”

Of ze echt iets denken te bereiken met deze online schandpaal? “Och. Als we maar mondhoeken kunnen laten opkrullen, zijn we al heel tevreden. We zijn de beroerdsten niet.”

Dit vonden wij de grappigste updates:

Stukje romantiek.

Stukje geografie.

Stukje determinatie.

Krabben-krijsen-bijten.

Goed genederlandst.

 

Van vader op zoon.

Ik zeg nog zo: niet zwanger worden.