Spring naar de content

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat doorstroming huizenmarkt in de weg

Volgens de laatste informatie staan zo ongeveer een miljoen huizenbezitters met de waarde van hun huis ‘onder water’. Zouden ze hun huis nu verkopen, dan resteert een restschuld omdat met de opbrengst de hypotheek niet volledig kan worden afgelost.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het om een op de drie woningbezitters. Verkoop zou resulteren in restschulden van enige tienduizenden Euro’s tot tonnen.

U zou recent zomaar de indruk kunnen hebben gekregen dat het een beetje opklaart op de huizenmarkt. Hypotheekadviseurs en banken zeggen dat ze wat meer belangstelling zien. De daling van het aantal transacties zou de afgelopen twee maanden zijn afgenomen. Nog afgezien van het feit dat een afnemende daling nog altijd een daling is, is het voorjaar altijd de beste tijd om een huis te verkopen. Het is dan ook veel te vroeg om structureel optimistisch te worden, ergens na de zomer zijn de signalen beter te duiden. Hoewel de wetgeving ruimte biedt aan verstrekkers van hypothecaire leningen om de restschuld bij de aankoop van een nieuw huis mee te financieren, ook als dat in méér dan 105 procent van de koopsom resulteert, staan die verstrekkers niet te springen. De waarde van het onderpand is dan in relatie tot de lening nog veel minder en als dan de huizenprijzen nog verder dalen, zouden ze wel gek zijn.

Een huis kost in Nederland nu gemiddeld € 206.000,-. De maximale hypotheekgarantie bedraagt € 320.000,-. Dat betekent dat veel bezitters van restschuld, als ze een gemiddeld huis verkochten en een ongeveer gelijkwaardig huis zoeken, zelfs binnen het bestaande plafond van de Nationale Hypotheek Garantie geholpen zouden kunnen worden. Het risico voor de banken neemt dan fors af, het risico voor de staat neemt toe omdat het dilemma – je financiert veel meer dan 105 procent van de waarde van de nieuwe woning – verschuift naar de staat. Toch staan daar ook evidente voordelen tegenover, de aan- en verkoop van een huis levert de economie gemiddeld een impuls van tienduizenden Euro’s op voor makelaars, financiële tussenpersonen, aannemers, schilders en woninginrichters. het schijnt dat minister Stef Blok er nu naar kijkt. Ik zou zeggen: probeer het gewoon eens een jaar en zie wat er van komt, op je handen zit kost waarschijnlijk meer.

Onderwerpen