Spring naar de content

Prijzenslag aanstaande voor e-books en e-readers

Voor digitale consumenten en lezers wordt het deze zomer smullen: er is een prijzenslag aanstaande, zowel op het gebied van e-books als bij e-readers waarmee u die boeken kunt lezen. De prijs van e-books gaat naar ongeveer 5 euro, een Kindle van Amazon kunt u binnenkort voor 49 euro bemachtigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Het zat er natuurlijk aan te komen: als in Amerika een kwart van de mensen digitaal leest dan duurt het nog maar een paar jaar voordat het ook in Europa zover is. En een kwart van de boekenmarkt, dat is een hoop geld, waarvan grote firma’s als Amazon graag meeprofiteren. Alleen al in Nederland is dat zo’n 100 miljoen euro, voor het oprapen voor degene die de markt het handigst weet te bespelen.

Gratis e-readers
In ons oostelijk buurland Duitsland is de boekindustrie een offensief begonnen tegen Amazon en nu slaat Amazon terug. Als u poolt met de buren kunt u bij Amazon.de voor 49 euro een Kindle (de standaard e-reader van het bedrijf) bestellen, als u dat tenminste combineert met de aankoop van een ander Amazon-toestel. Haast u wel, want de aanbieding loopt maar tot het eind van deze week. Zeggen ze, maar goed ingelichte insiders weten dat Amazon niet zal aarzelen om zijn e-readers ooit gratis weg te geven. De winst zit nu eenmaal in de boeken die u vervolgens bij Amazon koopt voor uw e-lezer.

Amazon is (nog) niet gevestigd in Nederland (de website verwijst naar de Engelse winkel) maar in de praktijk is het niet heel moeilijk om producten te bestellen vanuit Duitsland. Vraag is wel of het verstandig is om digitaal te gaan lezen met een Kindle. Dat apparaat begrijpt namelijk alleen het bestandsformaat van Amazon zelf. Aan handige computeraars hoef ik vast niet uit te leggen dat daar wegen en omwegen voor zijn.

Vijf euro voor een e-book
Boeken kopen hoeft u natuurlijk niet te doen bij Amazon, dat kan ook bijvoorbeeld bij bol.com, dat onlangs, weet u nog, is aangekocht door Albert Heijn. Dat heeft dit weekend de prijzen van een groot aantal e-books verlaagd naar 4.99 euro, een prijs die wij onlangs op deze plaats al aanbevalen. Dat is een trend die, naar wij voorspellen, de meeste uitgevers en online-boekwinkels zullen gaan volgen. Een e-book voor ongeveer 5 euro, dan zal de consument niet langer aarzelen om het ook eens digitaal te proberen.