Spring naar de content

Dijsselbloem houdt ING flink in de tang

Ze zijn bij ING niet blij met de huidige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij werkt niet erg mee bij het oplossen van de problemen die voor ING samenhangen met de staatssteun. Die bestond uit globaal twee elementen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Er was een flink stuk liquiditeitssteun, miljarden die er werden ingepompt en alleen op harde condities konden worden afgelost. Met een flinke boete. Dat traject lijkt ING zo langzamerhand gelopen te hebben, er is nog een stukje over maar door de verkoop van steeds meer onderdelen beschikt ING over het geld om van dit deel van de staatssteun af te komen.

Hoe anders is met die destijds zogenaamd goudgerande Alt-A-hypotheekportefeuille in de Verenigde Staten. Daarvan nam de Staat destijds 80 procent van het risico over, de resterende 20 procent bleef bij ING maar ging vorige jaar mee met de verkoop van ING Direct aan een Amerikaanse partij. Daar is ING nu dus ook van af.

Omdat de Amerikaanse huizenmarkt inmiddels weer voorzichtig opkrabbelt, neemt de waarde van die Alt-A-portefeuille, die dus van u en van mij is, inmiddels weer voorzichtig toe. Omdat het op een miljardenportefeuille gaat, is zelfs een minimale procentuele waardetoename direct nogal materieel. We hebben het al snel over honderden miljoenen. De Staat kocht destijds met een korting van globaal één derde en die 67 procent is inmiddels ruim een procent in waarde toegenomen.

Dat betekent dat de Staat met enig beleid nu winstgevend van het spul zou af kunnen. Maar dat doet Dijsselbloem niet hoewel zijn voorganger Jan Kees de Jager het wel zou hebben toegezegd. Een reden zou kunnen zijn dat het niet vaststaat hoe Brussel ermee zou omgaan, die Alt-A-portfolio is op de een of andere manier meegenomen in onze staatsschuld. Maar tegelijk is het zo dat, als die woningmarkt overzee blijft verbeteren, de winstkansen voor de Nederlandse Overheid dat ook doen. Dat zou, bijvoorbeeld volgend jaar of later, zomaar een miljardenmeevaller kunnen betekenen waar we tot nu toe alleen maar tegen tegenvallers aanliepen. Zolang Dijsselbloem niet beweegt, blijft ING in de tang en mag van alles niet: dividend uitkeren, bonussen aanpassen. Wat natuurlijk ook kan is dat ING ons allen tegemoet komt met een offfer we can’t refuse. Laat ze maar vertellen wat het hun waard is om er van verlost te raken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter