Spring naar de content

Bubble: beurskoersen worden opgepompt door centrale banken

Gisteren bereikten tal van beurzen nieuwe all time highs. Dat gold voor de Duitse Dax maar ook voor de Amerikaanse S & P en Dow Jones-indices. Ook Japan stijgt enorm al ligt de all time high daar al weer tientallen jaren achter ons, de huidige toppen zijn wel de hoogste van de afgelopen tien jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Als de beurskoersen een indicator zijn voor het economisch klimaat, dan beleven u en ik toptijden. Onze salarissen stijgen jaar op jaar en dat geldt ook voor de waarde van onze huizen en pensioenen. Helaas, dat was ooit zo. Inmiddels zijn de prestaties van de beurzen volledig los geraakt van de onderliggende economische gang van zaken. Het ene slechte bericht volgt op het andere: Europa krimpt en de groei in de VS en China blijft achter bij de verwachtingen. Intussen loopt de werkloosheid op.

De beurzen stijgen dan ook uitsluitend omdat beleggers keer op keer juichen als in de VS de FED of in Europa de ECB aankondigen nog meer geld te scheppen. Geld dat overigens nauwelijks de reële economie bereikt, gewone burgers schieten er niets mee op.

Wat de invloed van de geldschepping van de FED op de Amerikaanse koersen is, ziet u in onderstaande grafiek (via: iex.nl). Die schetst een ontluisterend beeld.

Al dat extra geld moet vroeg of laat een keer ‘terug’. Dat kan door terugbetaling of door het nemen van verlies. Omdat de bedragen elk voorstellingsvermogen te boven gaan zal het het laatste moeten worden. Ooit moeten de triljoenen – de FED koopt alleen al maandelijks voor 85 miljard dollar aan obligaties op – worden afgeboekt, de inflatie is te laag om ze in reëel geld binnen redelijke termijnen tot acceptabele niveaus te reduceren.

Intussen staat in de VS de Fear and Greed-Index al weer op Extreme Greed. Dat betekent dat er in elk geval weer een neerwaartse correctie van beperkte omvang gaat komen. Maar een veel grotere zou mij ook niet verbazen. De AEX ziet intussen geen kans om boven de top van eind januari 2013 uit te komen, die was destijds intraday 358,92. Elke keer als de index rond deze top noteert, volgt binnen een week een terugval van tenminste enkele procenten. Dat heet topvorming en daarop zou u nu voorzichtig posities kunnen innemen die profiteren van een daling.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen