Spring naar de content

Diederik Samsom, doe wat je de PvdA-kiezer hebt beloofd

Diederik Samsom is in den lande. Niet zomaar, een partijleider van de Partij van de Arbeid woont normaal gesproken gewoonlijk in Nederland, nu is hij de boer op. In provinciesteden als Eindhoven en Groningen (en het belangrijkste dorp van Nederland, Den Haag) poogt hij partijleden te overtuigen van het belang van de strafbaarstelling van illegaliteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Het is u vast niet ontgaan. De PvdA is verscheurd door de kwestie. In het regeerakkoord zijn de socialisten met de VVD overeengekomen dat het illegaal verblijven in ons land strafbaar wordt. Op het partijcongres vorige week werd een motie van oud-vluchteling Sander Terphuis vrijwel unaniem aangenomen. Volgens de motie moet deze passage uit het regeerakkoord worden geschrapt. Partijleider Diederik Samsom kondigde al direct aan de (uitkomst van de) motie naast zich neer te leggen.

Draaikonterij
En daar heeft hij groot gelijk in. Aan zijn partij kleeft al een aantal jaren het imago van draaikonterij. Samsom is hard aan het werk om dat imago van zich af te schudden. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne deed hij om die reden geen enkele harde belofte – de kans dat hij alles wat in het partijprogramma staat ook zou kunnen waarmaken kon hij niemand geven, luidde zijn stelling. Breekpunten had de partij niet.

Als de Pvda nu, na het al vooruitbetaalde wisselgeld van het Kinderpardon, terugkrabbelt op het punt van strafbaarstelling van illegaliteit, zou de handtekening van Samsom geen knip voor de neus waard blijken. Bovendien, stelde Samsom zelf al tijdens de eerste bijeenkomst in Eindhoven, de prijs om het regeerakkoord open te breken zou zeer hoog zijn. In plaats van deze voor de PvdA pijnlijke maatregel zullen dan een boel andere pijnlijke maatregelen komen. En dat zou de partij toch ook geen goed doen.

Breek belofte niet
Dat Diederik Samsom nu bij de leden de veronderstelling wekt dat er nog niets zeker is en hij bereid is met de VVD te heronderhandelen indien nodig, is derhalve tamelijk zinloos. Bovendien zou hij het domweg niet moeten willen. Samsom heeft geen enkele verkiezingsbelofte gebroken en breekt alleen een belofte als hij het regeerakkoord openbreekt.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook