Spring naar de content

Zien: man maakt 9000 zelfportretten onder invloed

Altijd al afgevraagd welke invloed LSD, cocaïne, liefde en andere drugs op uw geestelijk gestel hebben? Kunstenaar Bryan Lewis Saunders uit Johnson City (Tennessee) bracht het in beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De 44-jarige Amerikaanse kunstenaar maakt sinds 1995 elke dag een zelfportret. Inmiddels zijn dat bijna 9000 unieke exemplaren, allemaal onder invloed gemaakt. “Niet alleen onder invloed van drugs en medicijnen, maar ook onder invloed van liefde, rouw en ruzie,” schrijft kluizenaar Saunders in een e-mail aan Wired. “Het is een soort therapie: ik zet mijn gevoelens en gedachten ermee op papier. Zo beleef ik al mijn gevoelens intens, en daar is het mij om te doen. Ik kan later zeggen dat ik gelééfd heb.”

“Eigenlijk haat ik drugs”
Saunders heeft in totaal vijftig verschillende soorten drugs en medicijnen gebruikt, varierend van valium tot cocaïne. Deze onder invloed gemaakte portretten zijn inmiddels wereldberoemd: ze zijn miljoenen keren bekeken op internet en onder andere naast Damien Hirst geëxposeerd in het prestigieuze Maison Rouge in Parijs. “Maar eigenlijk haat ik drugs; ik gebruik ze alleen om kunst te maken”, zegt hij tegen The Guardian.

Hier vindt u een selectie van de tekeningen die Bryan Lewis Saunders onder invloed van zichzelf heeft gemaakt.

Paddo
Cocaïne
Crystal Meth
Hasj
Morfine

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook