Spring naar de content

Mark Rutte staat een hete gehaktdag te wachten

Volgende week is het zo ver: verantwoordingsdag in de Tweede Kamer. De jaarcijfers van 2012 worden dan naar de Kamer gestuurd. Voor premier Mark Rutte wordt het pas een dag later spannend. Hij moet zich donderdag in het parlement verantwoorden voor de financiën van 2012.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Het wordt geen lachertje dit jaar, gezien de rode cijfers die het kabinet moet overleggen. Er werden op voorhand al geen taarten besteld om goed nieuws te vieren, maar woensdag werd het humeur van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem toch nog wat erger. Uit het financiële jaarverslag van het Rijk blijkt dat de belastingopbrengst in 2012 11,4 miljard lager was dan een halfjaar eerder, op Prinsjesdag, nog werd verwacht. Het begrotingstekort komt hierdoor uit op 4,1% oftewel 24 miljard euro.

Slecht nieuws dus voor premier Rutte en zijn minfin. Het tekort was in 2012 al royaal te hoog voor de Brusselse norm, voor 2013 is inmiddels uitstel gekregen, maar in 2014 is waarschijnlijk toch écht weer enige begrotingsdiscipline vereist. Uit de tegenvallende belastingopbrengst blijkt dat het plan van Rutte (kopen, mensen, kopen!) bepaald niet waterdicht is. Juist de btw-inkomsten en loonbelastingen vielen tegen. En er zijn sinds de jaarwisseling alleen maar meer werklozen bij gekomen. Dat belooft niet veel goeds.

Op de traditionele gehaktdag zal Rutte het ongetwijfeld lastig krijgen, maar het kabinet zal er niet om vallen. Rutte en De Dijs zullen er toch ook weer niet vrolijk van worden. Voor PvdA-partijleider Diederik Samsom komt de verantwoordingsdag wellicht meer gelegen. Zijn partij staat in brand. Ideologisch gezien is de partij tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, een afspraak met coalitiepartner VVD maakt het standpunt van Samsom nu tegenovergesteld.

Een beetje reuring over andere onderwerpen zal hem goed doen. Vanaf dinsdag – als Frans Weekers zich in de Kamer verantwoordt over de Bulgarenfraude – komt hij goed aan zijn trekken waarschijnlijk. Het belooft een spannende week te worden.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook