Spring naar de content

Overheidsfinanciën for dummies

Op 22 juni vorig jaar schreef ik op deze plek over het oplopende Overheidstekort. Het Agentschap van het ministerie van Financiën wilde 10 miljard méér lenen op de markt, dat geld kwamen ze te kort vergeleken met het bedrag dat in december 2011 voor 2012 nodig werd geacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat verbaasde mij niks en ik voorspelde dat het nog wel veel meer zou worden, letterlijk schreef ik dat de tijd van meevallers wel achter ons lag. Gisteren werd bekend dat, nu het ‘jaarverslag’ over 2012 van de Nederlandse staat er is, ons overheidstekort nog eens 11 miljard hoger is uitgekomen. In Brusselse termen bedraagt het 4,1 procent en dat is meer dan een derde hoger dan het streefgetal van 3 procent.

In het voorspellen van het overheidstekort en de raming van het benodigde beroep dat de Staat moet doen op de kapitaalmarkt zijn er twee theorieën mogelijk. We worden met de prognoses stelselmatig besodemieterd. Of ze kunnen er gewoon geen hout van. Want wat u en ik dus al op 22 juni vorig jaar konden weten, blijkt pas 10 maanden later formeel bevestigd te worden. U mag zelf zeggen wat erger is: het gewoon niet kunnen of de boel bedonderen.

Ik waag me aan een voorspelling voor dit jaar. Tellen we het in juni vorig jaar genoemde tekort van 10 miljard op bij wat er naar nu blijkt nog eens is bijgekomen, dan staat de teller of 2012 op 21 miljard. Ik denk dat de ramingen van december 2012 voor 2013 ergens begin 2014 tussen de 25 en 30 miljard te laag zullen zijn gebleken. Omdat ik een ongeschoold econoom ben mag u me gerust natte vingerwerk verwijten. Maar daarmee zat ik er vorig dichter bij dan de jongelui die er voor hebben doorgeleerd.

Met alle inmiddels al bekende macro-economische cijfers tot en met maart en april 2013 – en vooral ook de trend die eruit blijkt – gaan we alleen maar tegenvallende inkomsten én uitgaven zien in 2013, wat u ook van het Sociaal Akkoord wilt geloven. En u weet het: we – dat wil zeggen Jeroen Dijsselbloem c.s. – hebben nu al plechtig beloofd dat we in 2014 weer netjes een overheidstekort van maximaal 3 procent zullen hebben. Hoe hij dat wil bereiken, dat gaat u en mij boven de pet. Dat is niet for dummies.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter