Spring naar de content

Leerling leest docent de les: “You’ve gotta take this job serious”

Ook in Nederland is vaak te horen hoe docenten omkomen in nakijkwerk, het invullen van formulieren en het schrijven van voortgangsrapportages. Daadwerkelijk lesgeven, kinderen iets bijbrengen en inspireren lijkt op het tweede plan te komen. Maar hoe vaak komt het voor dat een kind daar zelf iets van zegt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Kinderen hebben het veel te druk met opgroeien, de wereld en elkaar ontdekken. Die zijn waarschijnlijk niet al te veel bezig met zich druk maken over hoe de school waar ze dagelijks naartoe gaan bijdraagt aan hun persoonlijke vorming. Maar wat als je al een keer uit het schoolsysteem gedonderd bent en toch je tweede kans wil grijpen? Hoe kritisch ben je dan?

In Amerika ging deze week de video van Jeff Bliss viral. Jeff Bliss zit op de Duncanville High School in Texas. Afgelopen week werd hij door zijn docent de klas uitgestuurd. In plaats van verongelijkt het klaslokaal te verlaten, besluit de leerling zijn docent de les te lezen. “You want kids to come into your class, you want them to get excited for this? You gotta come in here, you gotta make them excited. You want a kid to change and start doing better? You gotta touch his frickin’ heart.”

“This is the future of this nation!”

Jeff Bliss’ uitbarsting werd opgenomen met de mobiele telefoon van een klasgenoot en is inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken. In de Verenigde Staten is daarmee de discussie aangezwengeld over hoe docenten voor de klas moeten staan. Jeff Bliss krijgt inmiddels bijval van het scholenbestuur in het district Duncanville dat stelt dat de leerling wel degelijk een paar goede punten aansnijdt in zijn verhaal. “We view this as an opportunity to have more conversations about transforming our schools to better meet the needs of our students.”