John Cordier, de man die Ajax 25 jaar geleden de Europacup II ontnam

Jeroen Katerberg 11 mei 2013 Sport

In 1982 begint John Cordier aan een ongekend decennium bij KV Mechelen. De selfmade miljonair steekt veel geld en tijd in de club en ziet deze langzaam naar de Belgische top groeien.

Mechelen, tot die tijd afwisselend spelend in de Eerste en Tweede Klasse, pakt het eerste succes in het seizoen 86/87 als de Belgische beker wordt gewonnen. Het échte hoogtepunt volgt echter een seizoen later.

Aad de Mos
Onder leiding van de van Ajax overgekomen trainer Aad de Mos doet het kleine Mechelen het erg goed in de Europacup II. Onder andere Dinamo Boekarest en Atalanta Bergamo worden verslagen, voordat de club het superieur geachte Ajax in de finale treft. Na een kwartier legt Danny Blind de doorgebroken Marc Emmers neer, waardoor de Amsterdammers met tien man verder moeten.

Ondanks de aanwezigheid van mannen als Wouters, Mühren, Bosman, Van ‘t Schip en Bergkamp slaagt Mechelen erin het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Piet den Boer, notabene een Nederlander, kopt een voorzet van Eli Ohana binnen en Mechelen ontploft. Cordier heeft zijn grote succes behaald, op de dag af 25 jaar geleden.

In 2002 overleed de geldschieter, op 60-jarige en vooral veel te jonge leeftijd. Ik hoop dat er in Mechelen vandaag een borrel op Cordier wordt gedronken.

Reageer op artikel:
John Cordier, de man die Ajax 25 jaar geleden de Europacup II ontnam
Sluiten