Spring naar de content

Lionel Messi, ik zou er niet voor naar de bioscoop gaan

Lionel Messi krijgt een film. Een wereldtitel moet er nog gewonnen om van de Barcelona-ster echt de allergrootste te maken, maar voor het zover kan zijn, wordt het levensverhaal van de 25-jarige Argentijn eerst bezongen op het witte doek. Maar hoe interessant is dat? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Het is waarschijnlijk dat overal ter wereld de bioscopen zullen vollopen voor een film over de voetballer wiens shirt overal ter wereld gedragen wordt door jongens en meisjes die eens hopen zo goed te worden als hij. Toch kun je je afvragen of het verhaal van Lionel Messi echt het verfilmen waard is. De carrière van ‘De Vlo’ valt vooralsnog te omschrijven als één grote piek, geen rimpeling, geen spanningsboog.

Diepe dalen
Het is geen verrassing dat de biografie van Andy van der Meyde één van de best verkopende voetbalbiografieën is. Andy heeft wat meegemaakt, is door diepe dalen gegaan en hij heeft zowel de roem als de zwarte kant van het voetballersbestaan geproefd. In ‘Geen genade’ vrijwel geen ruimte voor de prestaties van Van der Meyde op veld. Waarom ook, daar zijn toch beelden van?

En dat is nu precies het probleem van een film over Lionel Messi. In interviews of profielen wordt altijd duidelijk hoe saai en degelijk de Argentijn is. Alles staat in het teken van voetbal. Als Messi een weekje op vakantie gaat, dan zien we geen beelden van een zuipende en vrouwen versierende vedette, maar van een liefhebber die ook op het strand nog steeds iedereen de baas is met een bal.

Zidane als voorbeeld
De makers van de film die in 2014 moet uitkomen, hebben een doel voor ogen met de Messi-verfilming. “To make a powerful and positive film that will leave audiences feeling inspired to go after their dreams no matter how impossible they may seem.”

Die uitspraak van filmproducent Patrick Ewald legt precies de vinger op de zere plek. Lionel Messi is een inspirator, maar niet omdat hij tegen alle verwachtingen het onmogelijke mogelijk maakt. Messi doet het ongelooflijke, met een vanzelfsprekendheid die voor vrijwel niemand is weggelegd. Je kunt er van dromen zo goed als Messi te worden, maar er daadwerkelijk voor gaan trainen lijkt een welhaast onmogelijke opgave.

De film “Messi: The Inside Story of the Boy Who Became a Legend” moet een film in de stijl van de Rocky-films worden. Beter zou het zijn een voorbeeld te nemen aan Zinedine Zidane. Zizou werd in 2005 minutieus gefilmd tijdens Real Madrid – Villareal (hier in z’n geheel te zien). Het resultaat is een negentig minuten durende balletvoorstelling. Een dergelijk eerbetoon zou Lionel Messi meer toekomen dan een film over diens leven.