Spring naar de content

Wall Street Journal: Nederland stevent af op bankroet

Waar een handige Amsterdamse reclamemaker vandaag de campagne Wereldland Nederland van start laat gaan om een einde te maken aan al het gesomber in ons land, voorspelt de Wall Street Journal dit weekeinde het bankroet van datzelfde vaderland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

En daarmee het failliet van de euro. Voornaamste oorzaak volgens de krant: de oververhitte huizenmarkt en de enorme schuldenlast van het gemiddelde Nederlandse huishouden. Daar helpt inderdaad geen campagne tegen.

Managing partner (zo heet dat in die kringen) Ralph Wisbrun van reclamebureau JWT Amsterdam lanceerde dit weekeinde Wereldland Nederland, een stichting die de tevredenheid en trots op het kleine, dappere Nederland moet vergroten. Wij zijn, althans dat vindt Wisbrun, wel tevreden over onze persoonlijke situatie maar niet over ons land als geheel. Terwijl wij toch wel degelijk de 16e economie ter wereld zijn en het thuisland van allerlei wereldbedrijven.

Beste campagne
Wisbrun heeft voor de stichting een Raad van Toezicht gevormd waarin vooral de bazen van een aantal van zijn klanten (ING, BMW) zitting hebben genomen. En hij heeft tientallen bedrijven een bedrag van 8500 euro weten af te troggelen voor de campagne. Eerste initiatief is een wedstrijd waarbij diegene wint die ons land het beste kan verkopen. Aan de rest van het land. Aangezien dat de ‘core-business’ is van een reclamebureau zou het ons niet verbazen als JWT zelf met die prijs aan de haal gaat.

Die paar ton extra omzet voor JWT vallen echter in het niet bij de schade die de website Market Watch (een onderdeel van het bedrijf dat ook The Wall Street Journal uitgeeft) dit weekeinde wereldwijd aanrichtte met een artikel over de ondergang van de euro. Volgens Market Watch zijn het niet de schertslanden Griekenland, Cyprus of Spanje die daarvoor gaan zorgen maar het brave, zuinige Nederland, het beste jongetje van de Europese klas. Waarmee wel is aangetoond dat het voorlopig met onze reputatie in het buitenland nog wel goed zit.

Hogere rentelast dan Spanje
Volgens Market Watch is de schuldendlast van ons land en onze huishoudens vooral door de lage rentes van de laatste jaren vele malen hoger geworden dan bijvoorbeeld die van Spanje. Alleen wie in de vorige eeuw een huis heeft gekocht kan er van uit gaan dat-ie zijn geld nog terugkrijgt. En dan hebben we, aldus Market Watch, ook nog een regering die er niet in slaagt om flink te bezuinigen of de economie te stimuleren. Dat hadden wij ook al geconstateerd. Meer dan een oproep aan de Nederlanders om flink te consumeren komt dit kabinet niet. Market Watch geeft ons nog een jaar of twee en dan is Nederland bankroet. En daarmee zou de ondergang van de eurozone zijn ingeleid.

Het geeft maar aan dat de stand van onze economie vooral een kwestie van perspectief is. Gezien vanuit het Amsterdamse Leidseplein (boven de Apple-store) is dat heel anders dan vanuit Londen of New York. En zeker wanneer je de werkelijkheid moet aanzien vanuit Den Haag, Delfzijl of Heerlen.