Spring naar de content

5 dingen die Apple kan doen met 145 miljard dollar

De beurswaarde van Apple is op het moment van schrijven ruim 425 miljard dollar.  De fabrikant van o.a. de iPhone is daarmee meer waard dan de gehele Deense economie, 2 keer het Apollo Space Program en alle illegale drugs in de hele wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Menno van Bohemen

Bovendien heeft Apple zo’n 145 miljard dollar aan cash op de bank staan. Dit geld is middels slimme financiële constructies verspreid over diverse rekeningen wereldwijd en in verband met de te betalen belasting in de Verenigde Staten niet direct door Apple uit te geven. Toch blijft het leuk om te speculeren over wat je met zo’n monsterbedrag kunt kopen. Vijf tips aan Apple-CEO Tim Cook om het geld te besteden:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1. Koop het internet
Natuurlijk niet het gehele internet, maar Apple zou in één klap Groupon, Yahoo, Facebook, Twitter, LinkedIn én Pinterest over kunnen nemen. Bovendien houdt het bedrijf van wijlen Steve Jobs dan nog een keurige 20 miljard over.

2. Geef een bonus aan alle medewerkers
Wereldwijd werken zo’n 80.000 mensen voor Apple. Deze zouden allemaal een bonus van 1,8 miljoen dollar kunnen ontvangen.

3. Koop een land, of twee
Op Australië na kan Apple heel Oceanië kopen. Dat zijn naast Nieuw-Zeeland ook Papoea-Nieuw-Guinea, Fiji, de Salomonseilanden, Vanuatu, Samoa en Tonga. Het bruto binnenlands product (de ‘marktwaarde’ van een land) van al deze landen samen bedraagt 137 miljard dollar. Leuk detail: De Cook-eilanden zitten hierbij inbegrepen. Leuk als kado aan de huidige CEO, Tim Cook?

4. Koop je concurrenten
Nokia en Blackberry kunnen samen voor zo’n 22 miljard dollar worden overgenomen. Ter vergelijking, in de hoogtijdagen van Nokia en Blackberry waren deze bedrijven samen ruim 260 miljard dollar waard. Dit was slechts een paar jaar geleden.
Als Apple bovendien nog even doorspaart, dan kan het misschien wel de grootste concurrent opkopen. Samsung heeft een waarde van zo’n 180 miljard dollar.

5. Bouw een stad
Apple laat in Cupertino een nieuw hoofdkantoor bouwen. De totale kosten hiervoor zijn ruim 5 miljard dollar. Dat kan natuurlijk veel groter. Met 145 miljard aan cash op de bank kun je met gemak een hele stad bouwen.

Dividend
In plaats van bovenstaande ideeën heeft Apple besloten om de aandeelhouders dividend uit te keren. En hoewel Apple zo’n 145 miljard dollar in cash heeft, stapt het bedrijf toch naar de bank om er een lening voor af te sluiten. Het kost namelijk meer geld aan belasting om de ‘buitenlandse gelden’ in Amerika uit te keren, dan om een lening af te sluiten. Deze truc om belasting te omzeilen is eerder al door onder meer Google en Microsoft gebruikt.

Onderwerpen