Spring naar de content

Bent u een Campert, Claus of De Coster? Doe de schrijverstest!

De Universiteit Antwerpen heeft een tool ontwikkeld waarmee u kunt onderzoeken hoe u schrijft en aan welke schrijver uw schrijfstijl verwant is. Maar dat is slechts spielerei; het onderzoek naar stylometrie (tekstanalyse) waar deze demo uit voortvloeit dient onder andere om de auteurs van dreigbrieven te traceren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Walter Daelemans van de Universiteit Antwerpen leidt het project Stylene en is mede-bedenker van de applicatie waarmee u uw eigen schrijfstijl kunt onderzoeken. Door middel van dit programma ziet u in één opslag of u veel mannelijke of vrouwelijke woorden gebruikt, of u literair bent aangelegd en met welke Vlaamse (of in Vlaanderen populaire) schrijver u gelijkenis vertoond.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat voor een schrijver bent u?
Daelemans legt uit hoe het ingenieuze systeem werkt: “We hebben een deel van het werk van elke auteur, enkele duizenden woorden, in de computer gezet. De inputtekst (uw tekst dus) wordt vergeleken met die van de auteurs en getoetst op 372 eigenschappen. Die eigenschappen zijn in de stylometrie bekend als informatieve kenmerken die de schrijfstijl karakteriseren. En zo wordt u dus aan een auteur gekoppeld.”

Hij vervolgt: “Maar: deze populaire demo is enkel voor de fun gemaakt. De software die we ontwikkelen voor de ‘echte’ stylometrie is veel complexer en veel te traag voor deze demo. Zo hebben we met deze software bijvoorbeeld een filter gemaakt die ‘grooming’ door pedofielen in sociale netwerken kan detecteren en werken we aan een programma dat aan de hand van korte teksten, dreigbrieven en afscheidsbrieven bijvoorbeeld, de werkelijke auteur kan herleiden. Een serieuze zaak dus.”

Klik hier om te zien op welke schrijver u lijkt. Het resultaat staat onderaan de pagina.

NB: Een andere applicatie, hier enigzins op gelijkend, is het onlangs gelanceerde Tweetgenie. Deze applicatie voorspelt op basis van uw twittergedrag uw geslacht en leeftijd.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook