Spring naar de content

Met stip van 8 naar 1: Heleen van Royen strikes back

Is Nederland Heleen van Royen-moe, zoals we vorige week op een zekere website konden lezen? Welnee, ze komt gewoon wat traag op gang. Vanmiddag verschijnt de nieuwe Bestseller 60, waarin De hartsvriendin stijgt van plaats 8 naar 1. Haar onvermoeibare uitgever Oscar van Gelderen legt uit waarom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Meneer van Gelderen, waarom staat ze deze week wél op nummer 1?
“Omdat ze het bestverkopende boek van Nederland heeft geschreven. De precieze cijfers krijgen we donderdag pas, maar ik vermoed dat er deze week tegen de 10.000 exemplaren van De hartsvriendin zijn verkocht. Een prachtig aantal in tijden van crisis.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar waarom lukte het de eerste week niet?
“Omdat het boek slechts drie verkoopdagen had. Haar boek verscheen op donderdag en veel van de publiciteit – Pauw & Witteman bijvoorbeeld – kwam vrijdag pas op gang. Het eerste interview in Volkskrant Magazine (met die benenfoto) verscheen op zaterdag, de laatste verkoopdag van die week.”

Als je het zo bekijkt was die 8ste plaats zo gek nog niet.
“Inderdaad. Ik vond het zelfs heel goed.”

In die eerste halve week telt de voorverkoop ook mee. Werd er zo weinig ingetekend op Heleen?
“Dat kon alleen bij Bol.com. En daar wordt slechts 10% van de boeken verkocht. Buitenlandse boeken doen het veel beter in de voorverkoop, dat zie je nu ook weer met de nieuwe Dan Brown. Dat soort boeken heeft een andere dynamiek. De kans is dus groot dat Brown volgende week wel op nummer 1 binnen komt.”

Geniet dan nog maar even van uw succes. Hoe gaat het met uw andere bestseller, Stoner van John Williams?
“Tommy Wieringa staat op plaats 2 dankzij een push van de Libris Literatuurprijs. Daarachter staat gewoon weer Stoner. Zelfs de Engelstalige Stoner staat in de Top 100, dat zie je niet vaak. Het is mooi om te zien dat literatuur bezig is met een revival in de schappen. Van Royen, Stoner, Wieringa, Knausgard: er staat veel literatuur in de top. Een jaar geleden was dat wel anders met Van der Gijp, Van der Meyde en vier keer Fifty Shades in de Top 10.”