Spring naar de content

Dijsselbloem nu ook aan de knoppen bij het KNMI

Gisteren besteedde ik aandacht aan de door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde cijfers over de economische groei in het 1e kwartaal van dit jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Er was sprake van een krimp van 0,1 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal en 1,7 procent vergelijken met de vier voorgaande kwartalen. Op 10 mei j.l. schreef ik er over dat het 1e kwartaal wel eens mee zou kunnen vallen vanwege waarschijnlijke veel hogere gasopbrengsten. Ook voorspelde ik dat zo’n uitkomst direct door de regering zou worden gebruikt om daar een uitkomst van succesvol beleid van te maken. Letterlijk schreef ik:

Als dat zo is dan zullen de politici van de regeringspartijen over elkaar heen rollen om te wijzen op de eerste lichtgroene scheutjes die wij moeten duiden als bewijs van een succesvol beleid.

En ja hoor, daar was Dijsselbloem: ‘De bodem is bereikt, in de tweede helft van het jaar volgt naar verwachting herstel.’ Dijsselbloem dirigeert nu ook al het weer.

Ik kan u verzekeren dat de bodem nog lang niet is bereikt, door de aanhoudende kou verstookten u en ik aanmerkelijk meer gas en exporteerden we er ook meer van. Dát is de enige reden waarom de krimp ‘maar’ op 0,1 procent uitkwam, zouden we een zachter voorjaar hebben gehad dan zou het zomaar 0,3 of 0,4 procent zijn geweest. Een ander ‘lichtpuntje’ dat politiek Den Haag (minister Henk Kamp) signaleerde was de lichte groei van de consumentenuitgaven na jaren van afname. Maar ook hier geldt dat deze uitsluitend wordt veroorzaakt door hogere uitgaven aan energie, voelt dat bij u als een vrijwillig besluit tot méér besteden?

Het CBS publiceerde gisteren ook de werkloosheidcijfers over april: toegenomen van 8,1 procent naar 8,2 procent. Over het eerste kwartaal namen de bedrijfsinvesteringen flink af en ook het aantal vacatures.

We moeten nu wachten tot medio juli voordat de cijfers over het 2e kwartaal er zijn. Tegen die tijd moet het kabinet ook met billen bloot als het gaat om de ‘uitkomsten’ van het sociaal akkoord. Die zullen, zo is mijn verwachting, minder dan ‘0’ blijken te zijn geweest, de uitgestelde bezuinigingen zullen er alsnog moeten komen om voor 2014 de Brusselse 3 procent-norm te halen. De bedragen zullen zelfs nog veel hoger worden want het kabinet gebruikt de februari-raming van het Centraal Planbureau als uitgangspunt. Die raming is nu al fors achterhaald. In negatieve zin.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter