Spring naar de content

Fred Teeven laat niets heel van motie ledenraad PvdA

De motie die de Partij van de Arbeid afgelopen weekend op een extra ledenraad heeft aangenomen kan de prullenbak in. Dat is, kort door de bocht, de conclusie die we kunnen trekken na het optreden van verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie bij Pauw en Witteman woensdagavond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Fred Teeven was blij: “De afgelopen weken spraken meerdere bewindspersonen over mijn portefeuille. Ik vind het fijn hier nu zelf eens te zitten,” begon hij gisteravond in VARA’s praatprogramma. Dan verwacht je wat van een hardhitter als Teeven. En hij maakte zijn naam waar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nadat Jeroen Pauw het gesprek opende met een bericht over elf hongerstakende asielzoekers: “Zes. Op dit moment zijn het er zes. De rest is gestopt of vrijgelaten.”
Pauw: “Ja, tegen een Kameroener die in hongerstaking was zei u op een gegeven moment: ‘welkom’.”
Teeven: “Nee.”

Iets later kwamen de punten uit de PvdA-motie ter tafel. Teeven ging er niet op in voordat hij had gesteld dat het regeerakkoord nog gewoon wordt uitgevoerd zoals het er ligt, aangezien “de PvdA niet wil terugonderhandelen met de VVD. Dat heeft Diederik Samsom zelf gezegd.”

Er was één punt waar Teeven enige ruimte liet. De vreemdeling die niet terug kan naar het land van herkomst zou sneller een verblijfsvergunning moeten krijgen. “Dat is aan de Kamerfracties. Dat kan ik zo een-twee-drie niet oplossen.”

Illegaal verblijf in Nederland mag niet worden aangemerkt als misdrijf, is een ander punt uit de motie. “Dat is al zo in het huidige wetsvoorstel”, dixit Teeven. “Echter, na herhaalde overtreding kan dit wel een misdrijf worden.

Ergo, het wetsvoorstel over de strafbaarstelling van illegaliteit wordt ongewijzigd aangeboden aan de Tweede Kamer. Of de PvdA moet Teeven op heel korte termijn bellen.

Fred Teeven, een man van weinig woorden. Maar wat hij zegt is dan wel raak; aan duidelijkheid laat hij niets te wensen over.

Bekijk hieronder het optreden van Teeven bij Pauw&Witteman:

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook