Spring naar de content

In zee dan maar, met Jorge Videla?

Jorge Videla is dood. Hij is drie tot vier keer zo oud geworden als de meeste van zijn vele slachtoffers. De schattingen daarover lopen uiteen van 15.000 tot 30.000. Mensen die verdwenen of dood werden terug gevonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De gedachten over het Argentinië voor, tijdens en na zijn bewind zijn altijd gekleurd.

Alleen al op 16 september 1974 ontploften in Argentinië 40 bommen, op verschillende plaatsen. Tot op de dag van vandaag is de $60 miljoen losgeld die in die zelfde maand werd betaald voor twee ontvoerde leden van een – kennelijk – zeer kapitaalkrachtige familie een record dat in het Guinness Book of Records staat.

In Argentinië waren politieke moorden en ontvoeringen aan de orde van de dag, in 1976 –alleen werden 156 Argentijnse politiemensen, militairen en ambtenaren door de Montoneros vermoord. Het jaar ervoor waren het er 137. Het werkelijke aantal doden lag veel hoger, bij bomaanslagen werden ook hun gezinnen niet ontzien. Het geweld richtte zich ook tegen alles dat werd gezien als Westers en buitenlands kapitalisme, vestigingen van buitenlandse ondernemingen in Argentinië waren regelmatig doelwit van bomaanslagen, hun directeuren van ontvoeringen. De Argentijnse economie lag intussen op z’n kont.

Dat alles was aan de hand voordat Videla de macht greep. In Nederland werd in die tijd de Franse ambassade door een Japanse terreurgroep bezet, een Nederlandse agente werd in de rug geschoten. In Duitsland was de Rote Armee Fraktion actief, in Italië de Brigate Rosse. Links én rechts vonden van elkaar dat ze uitgeroeid moesten worden, althans de extremen vonden dat.

Dat het leger vroeg of laat een staatsgreep zou plegen kon voor niemand een verrassing zijn: tussen 1930 en 1973 was dat al 30 keer eerder gebeurd. En dus grepen Videla en zijn kompanen de macht en betaalde het in hun ogen subversieve deel van de natie – gedachten waren níet vrij – met meer dan gelijke munt terug. Baby’s werden gestolen, studenten en intellectuelen werden van huis of de straat gepikt en verdwenen spoorloos. Waarschijnlijk in zee.

Daarom lijkt het me zo’n leuk idee als het lijk van Videla vandaag gestolen wordt. En dat er dan ergens op een particuliere vliegveld in Argentinië een vrachtvliegtuigje met draaiende motoren klaar staat. Kist erin, deksel wel los maken, dat geeft daarna leuker beelden. En boven zee naar buiten kiepen. Filmen en op YouTube zetten. En Facebook. Ik voorspel miljoenen likes.

Onderwerpen