Fotoserie: de tierigheid van honderdplussers

De Zweedse fotograaf Karsten Thormaehlen ging voor zijn fotoserie Happy at hundred op zoek naar opgewekte eeuwlingen. 

En hij vond over de hele wereld knappe krasse knarren die wel voor zijn lens wilden verschijnen. “Ik zoek mensen die trots zijn dat ze honderd jaar of ouder zijn en gelukkig zijn dat ze nog leven”, schrijft de fotograaf. “Want: deze mensen hebben een bewogen eeuw achter de rug. Niet alleen omdat er zóveel veranderd is in de twintigste eeuw, maar ook privé ging het ze vaak niet gemakkelijk af. En dan toch, na al die jaren, gelukkig zijn en vol in het leven staan. Want ook honderdplussers hebben nog dromen.”

Een van de modellen is de 107-jarige Margit Haase, gelijk de oudste deelnemer aan dit project. The Guardian schreef eerder dat deze stokoude vrouw nog steeds zeer actief is en vol met toekomstplannen zit. En ook met haar geheugen is niets mis: volgens de krant weet ze alle namen en bijzonderheden van haar nageslacht nog haarfijn na te vertellen. Fotograaf Thormaehlen besluit: “Dat is het doel van mijn project: de schoonheid van deze honderdjarigen in beeld brengen. Het is een ode aan de gelukkige eeuwling.”

De fotograaf raakt overigens vaker geïnspireerd door honderdjarigen: eerder maakte hij al de fotoseries Jahrhundertmensch en Silver heroes.

Reageer op artikel:
Fotoserie: de tierigheid van honderdplussers
Sluiten