Spring naar de content

Go, Neelie, go!

We zeggen het met frisse tegenzin, maar ‘onze’ Neelie Kroes doet goed werk in Brussel als eurocommissaris voor het digitale tijdperk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Na haar ingrepen in de browseroorlogen (met miljoenenboetes voor Microsoft) en de telecommarkt pakt zij nu de versnippering en monopolisering in het e-bookwezen aan. Hulde. Zij gaf vorige maand nog aan te twijfelen over een derde termijn. Wij raden haar aan eerst even dat laatste dossier af te maken.

Moedeloosmakend
Het is een slepend en moedeloosmakend dossier: het e-book en zijn talloze formaten. Omdat firma’s als Apple en Amazon niet meer eenvoudig tevreden zijn met het behalen van een keurige winst voor de aandeelhouders, maar hebben besloten dat zij de hele digitale wereld willen beheersen, woedt er een soort oorlog die alle bestaande waarden in het boekenwezen aantast. Boeken die je koopt bij Amazon kun je alleen lezen op de e-reader die Amazon verkoopt, de Kindle. Boeken die je bij Apple koopt kun je alleen lezen als je een computer (smartphone, tablet, iMac,) van Apple hebt.

Vermoeiend en lastig als je graag boeken leest, want er verschijnen nu al af en toe boeken die alleen op een bepaald besturingssysteem te lezen zijn. Wij signaleerden dat probleem al meer dan een half jaar geleden. Nu is het ook wetenschappelijk waargenomen.

Alle boeken op een standaardformaat
Uit een rapport dat in het Duitse Mainz is gemaakt voor de European en International Booksellers Federation (EIBF) – altijd goed, een Duits onderzoek – blijkt dat het relatief eenvoudig zou moeten zijn om alle digitale boeken uit te brengen in hetzelfde EPUB-formaat. Is het werkelijk? Dat doen wij hier al 4 jaar lang met een gratis programma dat Calibre heet.

Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Wat werkelijk telt is de reactie van EU-commissaris Neelie Kroes. Die vindt dat alle aanbieders van e-books verplicht zouden moeten worden om hun boeken op het standaardformaat aan te bieden zodat iedereen ze overal en op alle apparaten kan lezen. Kijk, dat is mannentaal. Wij wachten met spanning op de Europese wetgeving die ons bevrijdt van de knellende greep die een aantal Amerikaanse digitale reuzen op de boekenmarkt heeft. En als wij ons niet vergissen zit in ieder geval heel Europa daar op te wachten. Go, Neelie, go!