Spring naar de content

‘Zij die twitteren gaan naar de hel’

Twitterende Arabieren moeten oppassen: de microblog helpt hen allemaal “naar de verdoemenis.” Althans dat zegt Abdul Latif Abdul Aziz al-Sheikh, de huidige grootmoefti van Saoudi-Arabië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Volgens de invloedrijke soennitische geleerde zetten zijn twitterende landgenoten “hun leven op deze wereld en dat in het hiernamaals” op het spel met hun online gedragingen en moeten ze zich ernstig zorgen maken over de effecten die twitter op hen heeft.

Twitteraars zijn ongrijpbaar, dat is het probleem
Deze schrikwekkende woorden lijken een laatste poging om het gebruik van twitter in Saoudi-Arabië in te dammen. Dat is de laatste jaren namelijk explosief gestegen. En aangezien twittergebruikers niet te traceren zijn, niet allemaal te volgen zijn en er veel dissidenten op internet actief zijn die tegen de huidige leiders ageren, moet het maar via het geloof worden ingeperkt. Daarnaast is de recente Arabische Lente, ook via de social media op stoom gebracht, een duidelijke reden voor de leiders van het Arabische land om het gebruik van twitter zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Al-Jazeera meldde eerder dit jaar al dat Saoudi-Arabië er alles aan doet om anonimiteit op twitter tegen te gaan. Ook werden er toen in het land mensenrechtactivisten opgepakt die twitter als hun platform gebruikten, om zo een statement te maken naar andere kritische twitteraars.