Spring naar de content

Guantánamo Bay moet dicht (en nu echt!)

Guantánamo Bay gaat sluiten. U denkt: ‘Ja, dat weet ik, dat zei Barack Obama reeds in 2008.’ Klopt. Mede hierdoor won hij zelfs de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Binnen honderd dagen na de aanvang van zijn presidentschap zou de gevangenis op Cuba gesloten worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Dat liep wat anders. Mede door tegenstribbelen van het Amerikaanse congres is Obama er medio 2013 nog altijd niet in geslaagd de omstreden terroristengevangenis te sluiten (zijn presidency duurt inmiddels 1584 dagen – and counting).

Immers, sluiten is één ding, maar waar moeten die mensen (want als het puntje bij het paaltje komt gaat het gewoon dáárom, om mensen van vlees en bloed) dan naartoe? Een aanzienlijk deel van de gevangen is formeel niet eens aangeklaagd, laat staan veroordeeld.

Nu heeft Obama opnieuw sluiting van het kamp beloofd. Zal hij ditmaal wel in staat zijn het kamp te sluiten? Financieel zou het goed uitkomen, Guantánamo Bay kost de Amerikaanse belastingbetaler $900.000 per jaar. Per gevangene welteverstaan, en dat zijn er momenteel ongeveer 170. Een eerste stap is gezet; het verbod op het terugsturen van gevangenen naar Jemen wordt opgeheven. Dat betekent dat er tussen de dertig en zestig Jemenieten uit Guantánamo Bay weg zouden kunnen.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment uit de (inter)nationale politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook