Een doelpunt vieren: broek uit!

Een belangrijk doelpunt in een vol stadion, voor veel voetballers is het het summum van genot. Waar vroeger een speler bescheiden, maar oprecht de armen in de lucht stak, kan het tegenwoordig vaak niet gek genoeg zijn. Toch blijken er grenzen te zijn.

Je hebt het IJslandse Stjarnar FC dat het in teamverband juichen tot een kunst heeft verheven. Stijldansen, een vis binnenhalen of het naspelen van een geboorte, het kan de voetballers niet gek genoeg zijn en het leverde de club een cultstatus op.

Iets bescheidener, maar niettemin uitbundig zijn de vreugdedansjes die met name op de Afrika Cup gretig aftrek vinden. Toch zijn er grenzen aan hoe ver je kunt gaan in het tonen van je blijdschap. Het uitrekken van je shirt is volgens de regels verboden en het is al meermalen voorgekomen dat spelers een gele kaart getoond kregen na het vieren van een feestje.

Maar staat er ook iets in de regels over het uittrekken van je broek. Johan Cruijff deed het ooit om zijn misprijzen over het optreden van een scheidsrechter te tonen, maar Mario Djurovski ging onlangs in de Thaise competitie nog een stapje verder. In de 35e minuut zette de speler zijn Muangtongh United F.C. op een 2-0 voorsprong.

Aanvankelijk ingetogen juichend besluit de Macedoniër opeens zijn broek uit te trekken om deze op zijn hoofd te zetten en een uitbundig feestje te gaan vieren. Zoveel enthousiasme gaat de Thaise scheidsrechters echter te ver en dus moet de voetballer niet veel later met zijn tweede gele kaart van het veld. Het staat geloof ik niet zo nadrukkelijk in de regels, maar naast het uittrekken van je shirt is kennelijk ook het laten zakken van de broek in strijd met de voetbalreglementen.

Reageer op artikel:
Een doelpunt vieren: broek uit!
Sluiten