Nog meer problemen voor de Rabobank

Dr. Doom 24 mei 2013 Economie

Onenigheid binnen de Raad van Bestuur, het Libor-schandaal, vragen over de houdbaarheid van de financiering door middel van de ledencertificaten.

Ook de Rabobank, de veronderstelde meest robuuste bank in Nederland, heeft in toenemende mate last van dezelfde problemen die elders de financiële wereld teisteren.

Het is moeilijk aan te geven wanneer en op welke wijze de beker leeg raakt. Donderdag werd bekend dat de bank zich terugtrekt uit de financiering en ontwikkeling van onroerend goed. Dochter MAB – ooit beroemd vanwege iconische ontwikkelingen als het Haagse Babylon en de herontwikkeling van de oude Hallen in Parijs – gaat op slot. Er komt niks meer bij en wat er nog inzit wordt afgebouwd in een speciaal vehikel dat alle kenmerken van een badbank heeft.

De vraag is het nu hoe bad het daar zal zijn, er is niet alleen sprake van al opgeleverde maar moeizaam exploitabele projecten, er zijn ook lopende projecten waarin aan derden forse verplichtingen zijn aangegaan. In Breda is er sprake van een project waarin nu 40 miljoen is geïnvesteerd terwijl de lokale Overheid het er op houdt dat de Rabobank daar nog 130 miljoen bij zal moeten doen.

Geen kinderachtige bedragen en dat is meestal zo als een bank zich in het onroerend goed stort. Zie SNS. Ook in Duitsland en Frankrijk lopen nog grote zaken. Wil Rabo daar vanaf, dan zal ze fors moeten toeleggen want de redenen waarom ze er vanaf wil, zullen voor eventuele nieuwe gegadigden en hun financiers hét argument zijn om flink af te dingen.

Reageer op artikel:
Nog meer problemen voor de Rabobank
Sluiten