Spring naar de content

Liever Jezus Gates dan God Jobs

Niet de belastingontwijking is de reden om Apple te kapittelen. Het was nimmer een sociaal bedrijf. Vanwaar toch die blinde adoratie van Apple-fans? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Peter Olsthoorn

De ophef over belastingontwijking door Apple via Ierland is hypocriet. Het is volkomen logisch dat entiteiten opgericht voor winstmaximalisatie belasting minimaliseren. Overheden hebben we om grenzen te stellen. Als die hun werk niet doen, moeten politici optreden. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Louter bedoeld om consumenten gunstig te stemmen en zo de omzet op te voeren. Terecht ook, bedrijven zijn er voor winst.

Wij consumenten hebben behalve koopkracht ook moraal, nou ja…Uitbuiting van werknemers in Azië? Ook te rechtvaardigen. Zolang onze hebzucht het wint van moreel kopen, moeten we Apple of anderen geen verwijt maken maar in de spiegel kijken.

Apple-dictatuur
Die Apple-hebzucht bij de fans is grotesk. Powerbook, iPhone en natuurlijk iPad, het kon niet wachten op concurrentie en normale prijzen. De blinde fans moeten het hebben, en wel nu. (Hoezo crisis?)
En dan zichzelf bevestigen door onophoudelijk luid te kwaken. Over de superieure producten van Apple, dat fantastische ontwerp (sorry: ‘design’). Alsof er geen absurde prijskaartjes aan hingen.

Iets publiceren in iTunes? Wel via de Apple-dictatuur. En als het niet lukt, reken vooral niet op hulp of antwoord. Je Apple kapot, zoals van m’n 82-jarige moeder die ik hoopte er groot genoegen mee te bieden? Voor absurde bedragen door Apple te repareren.

Meewerken aan pr-campagnes
Duizenden bloggers en zich journalisten noemende schrijvers doen met liefde mee aan Apple’s pr-campagnes. Dat de iPhone 6 of de iPad 8 frutseltje zus of functietje zo zal brengen. En och, wat een enorme verbetering staat ons leven weer te wachten.

O wee, als zo’n blogger z’n werk al te goed doet met een echte onthulling – niet een gewichtig feit zoals er vele staan in die schitterende Jobs-biografie van Walter Isaacson, maar een productdingetje: Apple joeg die jongens juridisch de stuipen op het lijf.

Solidariteit door boycotten van de persconferentie die erop volgde? Welnee, lappen verhalen over, ja waarover eigenlijk? Wederom een perfect, zo niet superieur product. En nooit de relativering dat wellicht de euforie over de vorige versie wat overtrokken was. Immer, dit is het ultieme.

Steve Jobs was een tiran
Buiten kijf, Steve Jobs was de beste IT-ondernemer ooit, Gates boog nog afgelopen week het hoofd. Die nederigheid siert Bill. Microsoft is letterlijk een loser geworden, al viel adoratie haar (gelukkig) al zelden ten deel.

Behalve geniaal was Jobs domweg een tiran. Permitteerde zich het meest afstotelijke gedrag. Juist als gevolg van de tenhemelopneming toen hij hier nog vertoefde. Terwijl Bill Gates zijn miljarden al ootmoedig aan het vergeven was. Geef mij die gemiddeld verlegen nerds van Micosoft boven de arrogantie van Apple.

Blinde adoratie voedt hoogmoed en kweekt tirannen. Toontje lager graag, Apple-idolaten.