Spring naar de content

Feestbeest Mark Rutte zet een overtuigende WC Eend neer

Het afgelopen weekend stond voor de VVD in het licht van de viering van het 65-jarig bestaan van de partij. Op het partijcongres in Maarssen wisten ze het zeker en premier Mark Rutte durfde het ook gewoon te verwoorden: dit is misschien wel het beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Waaraan hij toevoegde dat hij, geschiedenis gestudeerd hebbende, dat wel mocht zeggen. Hij heeft, blijkens zijn CV, van 1984 tot 1992 gestudeerd in mijn woonplaats Leiden. Daar is het een vrolijk leven voor studenten, dat was het in elk geval in die tijd nog. En als je er, zoals Mark Rutte, acht jaar over deed, dan zul je vast wel stevig hebben geparticipeerd. En is de stof hem, ook al gezien die studieduur, niet komen aanwaaien.

Sinds ik, heel lang geleden, binnen één schooljaar van twee verschillende geschiedenisleraren respectievelijk een 8 en vervolgens een 4 als rapportcijfer scoorde, weet ik dat geschiedenis geen exacte wetenschap is. Je kunt op heel veel manieren naar hetzelfde feit kijken en er kleuring en inhoud aan geven. Mijn kijk bleef in dat jaar dezelfde, de opvattingen van die van de twee leraren lieten weinig ruimte voor elkaar

Het is dan ook volledig verklaarbaar dat Rutte zo naar zijn kabinet kijkt. Het is wel zorgelijk dat er een kleine 17 miljoen Nederlanders (minus 10 procent volgens een peiling dit weekend) zijn die iets heel anders zien. In de eertijdse reclame voor WC Eend was dat ooit iconisch: gewoon jezelf aanprijzen. Maar WC Eend nam zichzelf met een korreltje zout, die zag ik bij Rutte niet.

Als ik Rutte was zou ik toch wat meer aan mijn draagvlak werken. Want zo’n feestje van een partijcongres duurt 2 dagen. Daarna wacht weer gewoon de afterparty van de boze buitenwereld en daar is de sfeer volledig omgeslagen. Dat duurt daar al heel lang en het eind is nog niet in zicht.