Spring naar de content

Arjen Robben – hij heeft dus vrienden

Arjen Robben heeft vrienden. Ik bedoel niet na zijn winnende treffer zaterdagavond, niet zulke vrienden. Arjen Robben heeft echte vrienden, een hechte vriendengroep zelfs. Boezemvrienden, met wie hij is opgegroeid en twintiger is geweest. Die ook vrienden zijn als hij verliest. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick van Leeuwen

Hij heeft dus vrienden, dacht ik toen zijn beste vrienden afgelopen aanschoven bij De Wereld Draait Door. Twee nachten nadat Arjen het doelpunt van zijn leven maakte en daarmee Bayern München de Champions League bezorgde. Hoe geslaagd hun tripje – en het overwinningsfeestje – was geweest, klonk door in de stem van vriend Yannick.

Groepwhatssapp
Ik stelde me voor dat Arjen ook zat te kijken, ondertussen hun groepswhatsapp vullend met grapjes over de schorre stem van Yannick. Vlak voor de uitzending hebben ze nog contact gehad. Zijn vrienden reageerden op zijn verzoek om alsjeblieft dat ene filmpje van zaterdagnacht niet te laten zien.

– Die met mevrouw Beckenbauer?
– Hebben we al naar de redactie gestuurd, sorry!
Appjes zonder symbolen. Die zijn niet nodig.
– Doe dan meteen die met Boris Becker ook maar, stuurde hij terug.

Bijnaam
Zo gaat dat. Met zijn vrienden. Die kunnen ook grapjes maken over die gemiste penalty tegen Chelsea, en zij zijn het die hem op gepaste momenten fijntjes herinneren aan de hak van Casillas. Zij zijn het die een bijnaam voor hem hebben waar hij naar luistert. Een bijnaam die niets met voetbal te maken heeft. Zij kennen hem van ver daarvoor.

Zij zijn het met wie hij voor het eerst dronken is geworden. Als Arjen ooit naar Kreta of Salou is geweest, waren zij erbij. En zij zijn het die hem er tot op de dag van vandaag mee plagen dat hij met een dik Duits mokkel op het strand heeft liggen rommelen.

Boos om negatieve berichtgeving
Maar zij zijn het ook die niets aan de grote klok hangen. Die het voor hem opnemen, altijd. Zij zijn het die boos worden om negatieve berichtgeving, bozer dan Arjen zelf. Zij zijn het die hem troosten als het slecht gaat en die de tranen in hun ogen hebben als het goed gaat. En zij zijn het dus die mee mogen feesten als er reden voor feest is.

Arjen Robben heeft dus vrienden. Een hechte vriendengroep. Dat plaatst het fenomeen Arjen Robben in een heel ander licht. En in dat licht straalt hij, misschien wel meer dan na die winnende treffer. Een treffer die mij pas ontroerde in combinatie met de betraande ogen van zijn vrienden.