Spring naar de content

De Mount Everest beklimmen doet iedereen al. Je kunt er beter af springen

Zestig jaar geleden waren het Edmund Hillary en Tenzing Norgay die als eersten het dak van de wereld betraden. Inmiddels beklimmen jaarlijks honderden mensen de Mount Everest en kun je zelfs hoogbejaard of op één been de top halen. Tijd voor iets spannenders, moet Valery Rozov gedacht hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

De Nederlandse bergbeklimmer Katja Staartjes liet het gisteren al weten aan de Volkskrant: “Het beklimmen van de Everest heeft de afgelopen jaren iets van zijn charme verloren. … Het echte klimmen is er fantastisch en het kan nog steeds, maar dan moet je een andere route kiezen, en dus niet langs de twee populaire routes vanuit Nepal of Tibet, waar het enorm druk is.”

Drukte
Die drukte is vervelend als je bezig bent aan een fysieke prestatie van wereldformaat. Bovendien moet het vrij vervelend zijn om het bedwingen van een top te moeten delen met nog een mannetje of honderd. Valery Rozov heeft een oplossing bedacht voor dit euvel: als je eenmaal boven bent kun je maar beter zo snel mogelijk weer weg zijn.

Ter ere van het zestigjarig jubileum van het bedwingen van de Mount Everest vestigde de Rus deze week een nieuw wereldrecord. Gesteund door Red Bull, dat wel vaker iets met hoogtes schijnt te hebben, klom Rozov naar ruim 7200 meter hoogte. Waar de gemiddelde klimmer na deze topprestatie weer langzaam aan de afdaling begint, besloot de Russische basejumper voor de snelste weg naar beneden te kiezen. Het adembenemende resultaat daarvan ziet u hieronder.

Onderwerpen