Definitief einde privacy? Xbox One maakt miljoenen opnames van huiskamers
Gotspe van de week: ‘s werelds grootste datadief en -verzamelaar Google waarschuwt bij monde van topman Eric Schmidt dat we voorzichtig moeten zijn met wat we op het internet zetten.
En wie zo dom is om voor de komende Sinterklaas een nieuwe Xbox te vragen haalt een professioneel spionagesysteem van Microsoft in huis dat altijd aan staat en data verzendt naar de Microsoftcloud.
Volgens Google’s Eric Schmidt zijn vooral jongeren veel te onvoorzichtig met hun gedrag op internet. Digitale ruzies of verbroken liefdes staan ook jaren later nog gewoon te lezen. En wel vooral op de datacenters van Google en Facebook. Ik durf te wedden dat over mij zelfs uit de vroege jaren van het net (eind jaren ‘90 van de vorige eeuw) nog wel het een en ander te vinden is. Al gingen we toen heel wat zakelijker om met het nieuwe fenomeen en sociale media nog niet bestonden. Maar die informatie is en blijft voor Google van levensbelang: op die basis bedienen ze hun zakelijke klanten.
Alles wordt geregistreerd
Het moet dan ook wel ernstig uit de klauwen zijn gelopen als Google ons zelf tot matiging oproept. Het bedrijf heeft een heel aardig beeld van wat hun klanten doen. Volgens de concurrentie leest het zelfs de inhoud van onze e-mails (als we die via Gmail versturen, tenministe). In ieder geval registreert het wel ons zoekgedrag en als je dat maar lang genoeg doet ontstaat een nauwkeurig en te vermarkten profiel. Wat er met al die gegevens op de sociale media gebeurt -die zijn nog veel persoonlijker- kunnen we alleen maar raden.
En nog lijkt het niet afgelopen met deze gelegitimeerde virtuele diefstal: later dit jaar komt de nieuwe Xbox op de markt, voor liefhebbers van gamen (waar ik niet bij hoor) ongetwijfeld een grote gebeurtenis. Dit nieuwe model is uitgerust met een camera die niet alleen via de registratie van gebaren de spelletjes kan besturen maar ook in staat is om alles wat het ziet op te slaan en naar de cloud te sturen. Microsoft geeft dat ook toe, maar laat weten dat het met de informatie niets bijzonders gaat doen behalve dan de spellen verbeteren. Daar geloven wij helemaal niets van.
Bundesdatenschutzbeauftragte
En wij staan daarin niet alleen: in Duitsland hebben ze van overheidszijde een Bundesdatenschutzbeauftragte (dat is nog eens een woord) die Peter Schaar heet. Hij vindt dat hij met de Xbox een apparaat aanschaft dat hem in zijn eigen huis bespioneert, ook met geluid trouwens want de spelcomputer is spraakgestuurd en heeft dus een microfoon aan boord. Niet kopen of uitzetten dus, zou je denken, maar in de praktijk gaan mensen nu eenmaal slordig om met die oplossingen. En kan het dus zomaar gebeuren dat er straks in een Amerikaans datacenter miljoenen opnames van huiskamers liggen.