Spring naar de content

Sekslust, het feminisme en de oplossing voor alles

Het nieuws over de vrouwenpil, waarmee vrouwen seks kunnen hebben, ook als ze geen zin hebben, heb ik een paar dagen ontweken. Een beetje vervelend nieuws, zo’n pil. Maar logisch, dat die er nu is. Jaren geleden waren ze daar al mee bezig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Natuurlijk hebben allerlei weldenkende mensen er bezwaren tegen, zoals hier en hier en hier. Een pilletje met zin is onzin. Als een vrouw geen zin heeft, komt dat omdat haar bedpartner niet hard genoeg zijn best doet. Of: het komt door hormonen, moeheid, stress. Maar zelfs dan geloof ik dat opwinding heel gemakkelijk bij haar op te wekken is. Ik schreef er al eerder een column over: ‘sekslust’ bij vrouwen is helemaal niet zo’n mysterie als men soms lijkt te denken, en helemaal niet in principe afwezig, wat men ook lijkt te denken. We hebben echt wel zin. Echt. We hebben alleen niet zomaar altijd óveral zin in. Het moet een beetje smaakvol zijn.

Doe lief, zeg sexy dingen en doe eens de afwas
En we moeten het gevoel hebben dat we worden bewonderd. Geliefd.
Doe lief, zeg sexy dingen en doe eens de afwas, en het hele probleem is opgelost zonder pil. Als jij, beste man, als jij het wilt, hebben wij altijd zin, schreef ik en dat geloof ik eigenlijk nog steeds.

Het is een spelletje, je moet bereid zijn mee te spelen. Je heel even verdiepen in de spelregels, in de vrouwelijke gebruiksaanwijzing. Voor de man die dat onder de knie krijgt, is het niet zo ingewikkeld.

Alle dagen super-hot-seks
Toevallig kwam ik een filmpje tegen op openculture.com waarin Alain de Botton vertelt waarom we zin hebben in seks, en wanneer. Zonder pilletjes. Je hebt zin in seks als je meer erover nadenkt, bijvoorbeeld, is één van zijn ‘tips’.
Overigens is de titel minstens even interessant als de lezing in het filmpje zelf: ‘Top Tips for Super Hot Sex’. Dat is natuurlijk wat het beste verkoopt, op die titel klikt iedereen.

Dat is wat we in onze maatschappij zo spannend en interessant vinden, en waarom die hele vrouwenpil ontwikkeld is en in De Wereld Draait Door komt. Niet omdat iemand ter wereld altijd alleen maar super hot sex heeft, niet omdat iemand ter wereld áltijd zin heeft of perse een vrouw met ontoombare sekslust wil. Maar omdat we erdoor geobsedeerd zijn, en altijd ernaar op zoek: mogelijkheden om ons seksleven te verbeteren. We lezen erover, kijken ernaar en slikken er misschien zelfs pillen voor, voor die magistrale super hot seks.

‘Super hot seks’ zou net zo goed de titel van een artikel in Viva of LINDA kunnen zijn, als de titel van een hardcore pornofilmpje, als de titel van een lezing van filosoof Alain de Botton. In alle lagen van de bevolking en op allerlei verschillende niveaus verlangen mensen naar de utopische super hot seks. Altijd weer opnieuw.

En het feminisme
In dezelfde week schreef moderne feminist Asha ten Broeke in Trouw waarom feminisme misschien niet is gelukt: omdat vrouwen werk en gezin nog steeds niet echt goed kunnen combineren. Een reactie daarop kwam op Geenstijl in een column van Johnny Quid: vrouwen en mannen zijn echt anders. Want: mannen moeten ook kiezen tussen gezin en werk. Maar die zeuren er niet over. Ik geloof tenminste dat dit ongeveer de strekking van het stukje is.
Een beetje gelijk heeft hij wel. Het trucje met werk en kinderen is: gewoon doen. Met wat extra moeite krijg je wel wat je wilt en krijg je het ook onder de knie. Ook dat is echt mogelijk. (Volgens het bewegende beeldje bij de column, moet je even kijken, bedoelt Quid overigens: ‘Ik wil helemaal niet nadenken over feminisme of werken, ik heb gewoon zin in super hot seks.)

Met en zonder pil heb je niet altijd super hot seks. Maar je kunt er wel naar blijven verlangen, en je best voor blijven doen. Het trucje onder de knie krijgen, beste man.
Net als je niet altijd perfect vlekkeloos een gezinsleven en een carrière kunt combineren. En het zal soms lastig zijn, en ja, je zou kunnen denken dat mannen het makkelijker hebben. Maar misschien missen zij ook wel wat. Het kán, werken en kinderen hebben, beste vrouw. Je kunt ook dat trucje onder de knie krijgen.

En soms, heel even, is het perfect.