Spring naar de content

Dit zijn de meest controversiële artikelen op Wikipedia

Eén van de problemen op Wikipedia is dat in principe iedereen informatie mag toevoegen. Het zelfreinigend vermogen van de gemeenschap die de online encyclopedie voedt mag dan inmiddels zo groot zijn dat in 2005 al werd aangetoond dat de website net zo betrouwbaar is als de klassieke Encyclopaedia Britannica, maar controverse zal er altijd zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Onderzoekers van onder meer de Oxford University hebben in kaart gebracht welke lemma’s op Wikipedia regelmatig onderwerp van discussie zijn en derhalve regelmatig opnieuw worden ingevuld. Zij hebben hun bevindingen gebundeld in het hoofdstuk ‘The most controversial topics in Wikipedia: A multilingual and geographical analysis’ voor een boek dat in 2014 moet uitkomen.

De onderzoekers hebben geteld hoe vaak artikelen volledig zijn herschreven, dus zodanig dat de schrijver het werk van zijn voorganger volledig heeft gewist alvorens zijn of haar eigen verhaal neer te zetten. Het overzicht van de meest herschreven onderwerpen biedt per onderzocht taalgebied een aardig inkijkje in welke zaken nogal voor ophef zorgen.

De Amerikaanse website Wired zette in een wordcloud welke lemma’s wereldwijd het meest in het oog springen. ‘War’, ‘Israel’, ‘Islam’ en ‘Jesus’ vallen op als zeer controversieel, maar ook een op het oog neutraal woord als ‘people’ is regelmatig herzien.

De onderzoekers hebben tevens gekeken voor de talen Engels, Duits, Frans, Spaans, Tsjechisch, Hongraars, Roemeens, Arabisch, Farsi en Hebreeuws welke termen het moeilijk hebben om een onbetwiste plek in de geschiedenisboeken te verkrijgen. Opvallend is dat er in Duitsland meer discussie is over Kroatië dan over Adolf Hitler en dat in Tsjechië de homoseksualiteit én homofobie ernstig onder vuur liggen.

Voor Nederland zijn helaas geen cijfers verzameld, maar aangezien de meest controversiële thema’s volgens het onderzoek vooral te vinden zijn in de categorieën politiek, landen, religie, historie, sekse en gender, wetenschap en sport, moet er ook voor ons land wel een voorspelling te doen zijn wie of wat regelmatig een nieuw verhaal toebedeeld krijgen. Wint Mark Rutte het van Geert Wilders? Hebben we meer ruzie over de Islam dan het Christendom? Wordt Ajax of Feyenoord de Wikipedia-kampioen?